Cu sprijinul statului român / Eminescu sărbătorit aşa cum se cuvine la Cernăuţi

0
361

Timp de trei zile, între 14 şi 16 ianuarie 2016, la Cernăuţi, în Ucraina,  au avut loc o serie de manifestări culturale prilejuite de Ziua Naţională a Culturii. Consulatul General al României la Cernăuţi, reprezentat prin doamna consul general Eleonora Moldovan, împreună cu revista „Glasul Bucovinei” şi editura „Alexandru cel Bun”, conduse de academicianul Alexandrina Cernov, au fost amfitrionii minunatelor momente ale sărbătorii Eminescu. Nicăieri acest moment nu este mai emoţionant. Statul român a dovedid încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu i-a uitat pe românii din Ucraina.

Au avut loc astfel mai multe întâlniri cu redactorii ziarelor şi revistelor de limbă română din Cernăuţi, depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, la Casa şi la mormântul profesorului Aron Pumnul, o vizită la fosta moşie a familiei Hurmuzachi de la Cernăuca, o întâlnire cu scriitorii şi oaspeţii de la ICR şi un recital de poezie susţinut de elevii şcolilor româneşti din regiune. Delegaţia ICR din România, venită la Cernăuţi la invitaţia redacţiei revistei „Glasul Bucovinei” şi a Consulatului General al României la Cernăuţi, a adus în discuţie proiectele pe care le pregătesc şi le susţin pentru românii din această zonă.        

La biblioteca „Glasul Bucovinei” din Cernăuţi a avut loc o întâlnire a jurnaliştilor români din nordul Bucovinei cu reprezentanţii Institutului Cultural Român din Bucureşti. La întâlnirea organizată de redacţia revistei de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi-Bucureşti) au participat, ca invitaţi, Nagy Mihály Zoltán, vice-preşedintele ICR, Mădălina Marcu, secretar de redacţie la revista „Lettre Internationale” din Bucureşti şi coordonator de proiect „Glasul Bucovinei”, membrii redacţiei revistei cernăuţene, dar şi jurnalişti de marcă ai publicaţiilor de limba română din Cernăuţi: Nicolae Toma şi Maria Toacă de la publicaţia „Zorile Bucovinei”, Nicolae Hauca de la Euromedia Bucovina, corespondentul Centrului Media BucPress.

Pe 15 ianuarie 2016, la Monumentul lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuţiului, au fost depuse coroane de flori. „Ziua Culturii Naţionale reprezintă nu numai o zi în care îl celebrăm pe Luceafarul poeziei româneşti, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, a esenţei românismului, ziua în care tresaltă sentimentul de mândrie pe care îl păstrăm cu sfinţenie în sufletele noastre, indiferent de locul unde ne aflăm. Românii, inclusiv cei din străinatate, crează, laolaltă, profilul identitar românesc, de care avem atâta nevoie în Europa de astăzi. Printre aceşti români, vă număraţi şi Dumneavoastră, românii din comunităţile istorice româneşti. Acest profil identitar al comunităţilor istorice româneşti aflate în afara graniţelor reprezintă o esenţă a românismului, care nu trebuie pierdută şi nici contrafăcută”, le-a spus celor prezenţi la ceremonie, într-un emoţionant discurs, consulul general al României la Cernăuţi – Eleonora Moldovan.