Consiliul Judeţean Dolj va finanţa proiecte ce vizează problemele etniei rome

0
369

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a primit, joi, vizita ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris, care a venit însoţit de reprezentanţii unei delegaţii din partea Consiliului zonei metropolitane Rotherham, cu care a discutat despre realizarea unui parteneriat de colaborare între cele două administraţii. Totodată, în cadrul întâlnirii a fost abordată şi o temă socială, referitoare la populaţia de etnie romă şi problemele cu care se confruntă această comunitate, în Rotherham trăind peste 3.000 de romi, care provin din centrul şi estul Europei. 

În cadrul acestei întâlniri şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, au stabilit crearea unui parteneriat menit să dezvolte soluţii pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor de etnie romă. Aceste soluţii vor viza crearea de oportunităţi de muncă pentru romi, readucerea tinerilor în şcoli şi crearea de ateliere în care cetăţenii romi să îşi desfăşoare activităţile tradiţionale. “De ieri (n.r. – miercuri) se află în judeţul Dolj Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, care ne vizitează din nou. Această întâlnire ne onorează şi ne face plăcere, pentru că în timp s-au sudat relaţii foarte puternice între domnia sa şi Consiliul Judeţean. Excelenţa sa vine alături de o delegaţie din Rotherham, condusă de domnul Roger Stone, într-un fel omologul meu din acest oraş al Marii Britanii. Am abordat o paletă mai largă de probleme, însă una a ieşit mai pregnant în evidenţă, pentru că îi preocupă şi pe ei. Mai precis, pe teritoriul Rotherham se află o populaţie de etnie romă, de peste 3.000 de persoane, care provine din centrul şi estul Europei. Există o preocupare specială pentru modul în care această populaţie să poată avea acces la educaţie, la sănătate, la serviciile sociale. Colegii din Marea Britanie au deja o experienţă, aşa cum, pe plan local, în judeţul Dolj, există o experienţă de lucru cu această comunitate a unor organizaţii neguvernamentale şi a unor primării. Am discutat cu delegaţia din Marea Britanie despre ceea ce înseamnă populaţia romă în judeţul Dolj şi în România. Sunt lucruri pe care nu le putem ascunde”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Este nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor”

Şeful administraţiei publice judeţene a mai  afirmat că urmează să se desfăşoare un concurs de idei pentru ONG-urile care se ocupă de problemele etniei rome, proiectul câştigător fiind finanţat din bugetul judeţean. „Este nevoie de o implicare mai mare şi a noastră, a autorităţilor publice, este nevoie de mai mulţi bani care să se îndrepte către populaţia romă mai săracă. Este nevoie de locuri de muncă, poate o fabrică de făcut cărămizi, poate un atelier de împletit coşuri, poate să găsim soluţii în care să atragem tinerii de populaţie romă spre şcoală. Este o problemă cu care se confruntă şi Uniunea Europeană, pentru că acest subiect nu este doar al României, ci al tuturor ţărilor europene în care se găseşte populaţie de etnie romă. Credem că un program al UE pentru aceasta trebuie să se lanseze în anii următori. Suntem într-un moment în care construim bugetul Consiliului Judeţean şi, cu siguranţă, vom aloca fonduri într-un sector în care noi oferim bani în fiecare an, respectiv la colaborările pe care le avem cu ONG-urile. De această dată vom aloca bani şi pentru a organiza un concurs de idei pentru organizaţiile care vor să abordeze o problemă a etniei rome, idee pe care o vom finanţa”, a mai spus Ion Prioteasa.

Judeţul Dolj – un bun exemplu de colaborare între Marea Britanie şi România

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris, a apreciat că judeţul Dolj reprezintă un exemplu foarte bun de cooperare între Marea Britanie şi România. “Este un semn bun că sunt din nou la Craiova şi în Dolj, o zonă în care am venit atât de des încât am şi uitat a câta oară am venit în vizită. Aici avem parteneri de încredere, o experienţă lungă şi o bună colaborare între Marea Britanie şi judeţul Dolj. Mai precis, între Yorkshire şi judeţul Dolj. Am realizat, în anii trecuţi, un proiect important în ceea ce priveşte întreprinderile şi dezvoltarea economică. Judeţul Dolj este un exemplu foarte bun de colaborare între Marea Britanie şi România. În timpul ultimei mele vizite aici, am fost foarte impresionat de proiectele din comuna Podari legate de persoanele de etnie romă, prin care s-a încurajat participarea la activitatea desfăşurată de grădiniţele de acolo nu numai a copiilor de etnie romă, ci a tuturor copiilor care provin din familiile sărace. Când acest subiect a fost ridicat în Marea Britanie, m-am gândit prima dată la judeţul Dolj, pentru că aici avem parteneri de încredere, precum şi exemple de bună practică. M-am gândit că putem colabora şi pe acest subiect, aşa cum am făcut-o şi pe altele. Sunt foarte bucuros că am ajuns aici cu o delegaţie a oraşului Rotherham şi cu domnul Roger Stone, liderul Consiliului Rotherham, pentru a începe această fază de colaborare a noastră. Sunt convins că putem avea un schimb de experienţă interesantă şi importantă pentru judeţul Dolj şi pentru Rotherham, dar şi pentru Marea Britanie şi România”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris.

“Vom încerca să creăm un parteneriat”

La rândul său, Roger Stone, unul dintre responsabilii pentru problematica integrării sociale a romilor din cadrul Consiliului zonei metropolitane Rotherham, a afirmat: “Invitaţia de a veni la Craiova, în judeţul Dolj, a fost făcută în legătură cu populaţia de etnie romă. Noi avem o comunitate de 3.000 – 4.000 de persoane care aparţin acestei etnii şi vom analiza ce putem realiza în legătură cu aceşti oameni. Odată ce creăm acest parteneriat, putem discuta şi de alte aspecte de dezvoltare economică, socială, nu doar de aspecte legate de problemele etniei rome. Vom încerca să creăm un parteneriat, iar această vizită este un prim-pas în legătură cu realizarea acestei cooperări”.

La întâlnire, organizată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, au participat şeful administraţiei publice doljene, Ion Prioteasa, vicepreşedintele Cristinel Iovan, administratorul public al judeţului Dolj, Alin Mitrică, şi directorul Direcţiei de Afaceri Europene, Ileana Măjină – pentru partea română, şi ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Martin Harris, Matthew Gladstone, director pentru Proiecte şi Politici, Joanne Lees şi Roger Stone, responsabili pentru problematica integrării sociale a romilor din cadrul Consiliului zonei metropolitane Rotherham, din partea Marii Britanii.