Calafatul şi-ar putea rezolva problema căldurii

0
383

Primăria Calafat este pe cale să rezolve problema încălzirii termice pentru oraş. După mulţi ani în care s-au căutat mai multe posibilităţi, dar toate au eşuat, în cele din urmă se pare că s-a găsit soluţia. Sursa de căldură va fi o centrală termică pe care un investitor privat se pregăteşte să o construiască în municipiul de pe malul Dunării. Investiţia se va implementa în decurs de doi ani şi toţi locuitorii din Calafat vor avea căldură în apartamente.

De câţiva ani, autorităţile din Calafat încearcă să găsească o soluţie pentru a le asigura locuitorilor energia termică, iarna fiind cel mai mare coşmar pentru ei. Dar de fiecare dată nici o înţelegere nu s-a concretizat şi oamenii au fost nevoiţi să se bazeze pe improvizaţiilor lor – calorifere pe curent electric sau chiar sobe cu lemne. De această dată însă, primarul Mircea Guţă susţine că vrea să le dea o veste bună locuitorilor. Autorităţile au bătut palma cu un investitor privat care vrea să se aşeze în Calafat şi să investească în realizarea unei centrale termice. „Am găsit deja  o cale de rezolvare pentru problema căldurii. S-a găsit o firmă care doreşte să construiască o centrală şi noi vrem să îi asigurăm tot sprijinul pentru a putea să rezolvăm odată pentru totdeauna această chestiune. Suntem chiar într-un stadiu avansat cu demersurile şi, zic eu, vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să îi scăpăm pe oameni de grija încălzirii propriilor locuinţe”, a declarat primarul Mircea Guţă.

Contractul de concesiune va fi semnat în câteva zile

Mircea Guţă

Primăria Calafat a concesionat, cu suportul consilierilor municipali, o suprafaţă de 2 hectare către firma Valexa Energy SRL din Bucureşti. „Terenul care face obiectul concesiunii pe 49 de ani este proprietatea privată a municipiului  Calafat, aflată în administrarea Consiliului Municipal. Firma a câştigat licitaţia de pe 18 decembrie şi, recent, s-a terminat şi perioada de contestaţii. În aceste zile, vom semna contractul de concesiune”, a mai spus primarul Mircea Guţă. Potrivit acestuia, societatea urmează să construiască pe acest amplasament o centrală termică de producere a curentului electric şi a agentului termic, pe bază de biomasă. În caietul de sarcini se precizează că biomasa va reprezenta combustibilul pe care va funcţiona centrala şi că ea va fi asigurată de aceeaşi firmă. Acelaşi investitor şi-a propus să construiască şi un parc voltaic, pe 10 hectare, pe care le-a concesionat tot în zona în care urmează să ridice investiţia. Prin contractul de concesiune, firma Valexa Energy SRL din Bucureşti se obligă să păstreze destinaţia acestuia, respectiv pentru construirea centralei electrice.

Înţelegerea va cădea dacă nu se va realiza investiţia

Reprezentanţii Primăriei Calafat susţin că termenii contractului de concesiune au fost bine stabiliţi, astfel încât investiţia să se poată realiza, iar concesionarul să nu abuzeze de teren. „Neutilizarea bunului concesionat, conform destinaţiei stabilite, duce la rezilierea contractului de concesiune. În plus, contractul are posibilitatea de prelungire, prin acordul părţilor, cu o durată egală cu cel mult jumătate din durata iniţială”, a mai spus primarul Mircea Guţă. Preţul concesiunii terenului a fost stabilit prin licitaţie şi s-a pornit de la o valoare minimă de 1.100 de euro pe hectar/an, iar pentru plata cu întârziere a obligaţiilor contractuale se vor impune majorări de întârziere începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate.

Sursă de căldură pentru toţi locuitorii

Centrala electrică ar urma să se construiască în doi ani, timp în care autorităţile publice locale trebuie să reabiliteze reţeaua publică de distribuţie. Primarul Mircea Guţă este convins însă că această perioadă nu este una de lungă durată raportată la beneficiile care se vor obţine de pe urma ei. Centrala va deveni sursa de încălzire pentru tot municipiul Calafat, în zona de blocuri. Deocamdată, locuitorii din Calafat se încălzesc individual, cu centrale de apartament cu combustibil solid sau curent electric.

 

Ştiri:

Elevii învaţă în şcoli încălzite

În ciuda faptului că municipiul Calafat este deficitar la capitolul căldură, Primăria s-a îngrijit să asigure combustibilul solid tuturor unităţilor de învăţământ. Şcolile şi cele două licee, în care învaţă aproape 4.000 de elevi, sunt bine încălzite şi amenajate astfel încât să nu existe nici o problemă pentru desfăşurarea orelor.

Investitorii, interesaţi şi mai mult de Calafat

Podul peste Dunăre se va deschide în luna mai şi deja investitorii încep să vină în zonă. Primarul Mircea Guţă a precizat că a primit solicitări pentru amenajarea de showroom-uri şi spaţii comerciale. De curând, un cunoscut retailer s-a interesat pentru deschiderea unui supermarket în Calafat, care ar fi primul de acest gen în localitate. Totodată, şi compania Ford ia în calcul ca variantă pentru transportul autoturismelor sale podul de la Calafat, dar cu condiţia modernizării infrastructurii pe ruta Craiova–Calafat.

Satele Basarabi şi Golenţi vor fi şi ele canalizate

Satele Basarabi şi Golenţi nu au fost prinse în Masterplanul de apă şi canal al judeţului, dar ele vor fi canalizate cu ajutorul unui proiect naţional destinat oraşelor mici. Potrivit primarului, Calafatul este însă prins în Masterplanul judeţului şi cuprinde staţii de apă şi epurare. Tot în acest an, Primăria se va ocupa de reamenajarea drumului Basarabi – Gară Golenţi, pe o lungime de 3,2 kilometri, care duce spre staţia de taxare a podului.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN