Scadenţa şi la gunoi!

0
277

Societăţile comerciale care nu şi-au plătit de mai multe luni ridicarea gunoiului riscă să rămână cu toate deşeurile în poartă. Societatea de Salubritate Craiova a început o campanie de recuperare a datoriilor de la cei care au uitat să şi le mai plătească şi va începe cu marile firme. Administratorii fostului serviciu public spun că datoria agenţilor economici se cifrează la suma de 1,4 milioane de lei.

Sorin Ciobanu

După metoda Regiei de Termoficare, care şi-a trimis încă de anul trecut, portăreii să bată la uşa marilor restanţieri, administratorii SC Salubritate Craiova au pornit şi ei o campanie asemănătoare, menită să le sporească bugetul şi, implicit, să le asigure supravieţuirea pe parcursul acestui an. Directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu, a anunţat că, începând cu această săptămână, cei care au datorii foarte mari către societatea pe care o conduce vor fi somaţi să le plătească. Dacă nu vor veni cu banii, mai spun cei de la conducerea fostului serviciu public, aceştia vor fi lăsaţi cu gunoaiele în poartă. “Este vorba despre o campanie prin care încercăm să tragem un semnal de alarmă celor care credeau că maşina de gunoi nu se mai plăteşte, deşi ea vine săptămânal sau, în unele cazuri, şi mai des, la câteva zile”, a declarat Sorin Ciobanu, directorul SA Salubritate Craiova.

Firmele, cele mai mari restanţiere

Potrivit acestuia, sunt vizaţi în mod special agenţii economici, care generează şi o cantitate mai mare de gunoi şi care, implicit, au încheiate şi contracte de ridicare a deşeurilor pe sume mai dolofane, dar care acum sunt neplătite. “Am verificat în baza noastră de date şi am găsit destul de multe exemple de firme care nu şi-au plătit serviciile pe care noi le-am prestat către ele. Din acest motiv, am decis că trebuie să începem cu acestea, urmând ca să ajungem şi la asociaţiile de proprietari, la craiovenii de la case, dar asta într-o etapă următoare”, a mai spus Ciobanu. Acesta nu a putut oferi un număr exact al societăţilor comerciale spre care se va merge pentru recuperarea debitelor. Directorul Sorin Ciobanu a ţinut să precizeze, în schimb, că această acţiune, fiind prima de acest gen organizată până acum în Craiova, “va avea un rezultat care va fi vizibil în bugetul nostru”.

Sunt vizaţi agenţii cu debite peste 10.000 de lei

Înainte de a se lua decizia neridicării gunoiului, societăţiile cu restanţe vor fi invitate la sediul Salubrităţii în scopul negocierilor pentru eşalonarea debitelor. “Au fost şi agenţi economici care au răspuns invitaţiei noastre, în sensul că au venit la sediul nostru şi au acceptat să găsim o soluţie pentru plata restanţelor”, a mai precizat directorul Ciobanu. Potrivit acestuia, unele dintre firme au oferit garanţii şi un grafic al plăţilor, pe baza cărora au fost păsuiţi. La polul opus au fost şi firme care au ignorat somaţia şi continuă să aibă restanţe din cauza cărora, spun administratorii societăţii de salubritate, vor fi lăsaţi cu gunoaiele neridicate până ce le vor plăti. Printre acestea se află firme precum producătorul local de lactate Lactido (cu o datorie de 30.000 de lei) sau ICMET (cu o datorie de 14.000 de lei). De altfel, administratorii SC Salubritate Craiova şi-au fixat să intervină în cazul societăţilor care au datorii mai mari de 10.000 de lei.

În pericol de a pierde licenţa

La sfârşitul anului trecut, Salubritatea a fost în pericol să fie scoasă de pe piaţă. Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC) Bucureşti nu a acordat licenţa de funcţionare, primarul Antonie Solomon explicând, la acea vreme, că motivul a fost legat de transformarea fostului serviciu public în societate comercială, operaţiune care nu a fost tocmai legală. Pentru că exista riscul ca gunoaiele de pe domeniul public al municipiului să mai poată fi ridicate doar pentru o perioadă de trei luni, autorităţile locale au insistat să fie prelungită vechea licenţă, fapt care s-a şi obţinut, acordându-se o valabilitate de încă un an. O altă problemă pe care a întâmpinat-o societatea de salubritate a venit tot pe final de an când administratorul depozitului ecologic de la Făcăi a venit cu o solicitare pentru majorarea preţului pentru depozitarea deşeurilor în rampă. SC Salubritate Craiova a evitat această majorare cu ajutorul votului consilierilor municipali.