Acad. Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Craiova : “Hanuka : victoria luminii, asupra întunericului”

0
1814

 Hanuka este o sărbătoare care durează 8 zile şi este stabilită în fiecare an în alt interval, după calendarul biblic. De obicei, este ţinută în luna decembrie şi de multe ori se suprapune cu sărbătoarea creştină a Naşterii. De Hanuka, evreii cinstesc rededicarea Templului din Ierusalim, în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n. În timpul Hanuka, cunoscută şi ca Festivalul Luminii, sunt aprinse lumânările aşezate într-un candelabru cu 8 braţe, numit Menora. Anul acesta, prima zi a sărbătorii a început pe 11 decembrie, după apusul soarelui, în condiții de pandemie. Academicianul Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Craiova ne-a povestit semnificaţia istorică şi religioasă a acestei mari sărbători evreieşti.

Anul acesta, Sărbătoarea de Hanuka 5781 s-a desfăşurat în intervalul de timp 11-17 decembrie a.c. “Din punct de vedere istoric, ne putem aduce aminte de evenimentele care s-au petrecut în urmă cu 2000 de ani, când în urma unei dispute militare între macabei şi seleucizi s-a petrecut o minune care a constat în faptul că în Templul din Ierusalim s-a găsit un ulcior cu ulei, care în loc să ardă o zi, a ars opt zile. Această minune a constituit şi constituie pe mai departe cheia acestor sărbători, ştiindu-se bine că sărbătorile evreieşti nu preamăresc faptele militare, victoriile militare şi numai minunea care s-a arătat cu ocazia acestor. Minunea care s-a petrecut de Hanuka este aceea că, uleiul sfinţit găsit de militarii macabei în Templul pângărit din Ierusalim a ars opt zile, în loc de una”, a explicat prof.univ.dr Corneliu Sabetay.

Moment deosebit organizat de E.S domnul David Saranga

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Craiova a mai spus că în acest an, în aceste condiţii de pandemie, s-au luat nişte măsuri speciale, în aşa fel încât să se evită contaminarea, să se evite contaminarea enoriaşilor. “Din acest punct de vedere, aş menţiona un lucru deosebit care s-a realizat în Bucureşti, la momentul deschiderii şi aprinderii primei lumânări de Hanuka – fiind vorba de 8 lumânări, care s-au aprins în fiecare seară,  ultima va fi aprinsă în această seară. Astfel, Ambasada Israelului la Bucureşti, prin E.S domnul David Saranga, a organizat pe platforma din fața Teatrului Național din București, într-un interval de 30 de minute, un ceremonial scurt, care a dorit să arate importanța sărbătorii și un ceremonial scurt religios. Momentul a fost organizat cu sprijinul doamnei Tova Ben Nun-Cherbis, directorul Liceului Lauder-Reut, un liceu de elită care pregăteşte oameni de calitate, în diplomaţie; a Rabinului șef al României, Rafael Shaffer, dar şi cu concursul directorului Teatrului National, domnul Ion Caramitru”, a mai menţionat academicianul Corneliu Sabetay.

Victoria binelui asupra răului

Momentul a fost şi mai special prin prezenţa elevilor din corul Liceului Laude-Reut. “A fost efectiv ceva deosebit, prezenţa acestui cor a făcut ca sarbătoarea să poată să-și amintească existența și să poată să fie transmisă tuturor evreilor, care în această lună, de Decembrie, așteaptă o nouă sărbătoare a luminilor, cea a Crăciunului”. Profesorul Sabetay, un redutabil medic în domeniul chirurgiei pediatrice a mai spus că semnificația sărbătorii de Hanuka o reprezintă victoria luminii, asupra întunericului, victoria binelui asupra răului.“Acest lucru constituie aceeaşi avanpremieră ca întotdeauna asupra sărbătorii Crăciunului, atunci când în ieslea de la Betleem a scărat o lumniță pentru nașterea lui Isus”.

“Sărbătoarea Gogoşilor”

Există un obicei al acestei sărbători, motiv pentru care Hanuka mai este denumită şi “Sărbătoarea Gogoşilor” și anume, să se pregătească gogoși, care sunt întotdeauna unu deliciu al tuturor celor care participă la aceste ceremoniale. “Aceste gogoși fiind umplute cu diferite dulcețuri, cu ciocolată și care sunt întotdeuna apreciate. Tot de Hanuca se dac daruri la copii și vârstnici. Comunitatea evreilor din Craiova, trecând peste acest moment, care este un moment extrem de sever, a căutat să facă din această sărbătoare o întâlnire restrânsă, cu doar câțiva participanți, întâlnire ce a  avut loc duminică, pe 13 decembrie, la Sinagoga din Craiova, evitându-i pe cei care se deplasează greu sau sunt bolnavi. Dar nu i-am uitat nici pe cei de acasă cărora le-am trimis cadourile prin enoriașii noștri. La momentul întâlnirii am discutat despre ceea ce plănuim să facem anul viitor și aceasta în urma unor adrese care au venit din partea Federației, legate de măsuri de consolidare a vechilor clădiri, de reparații  a vechilor clădiri, de consolidare a clădirilor sinagogale, a caselor, cimitirelor și altor obiective pe care le avem în administrare. La final aș dori să transmit tuturor evreilor și  nu numai o urare : HAG HANUKA SAMEACH! La mulți ani !”, a completat profesorul Corneliu Sabetay.

Prof.univ.dr Corneliu Sabetay  este descendentul uneia dintre cele mai vechi familii evreiesti din oraş. Este de mai bine de opt ani, preşedintele Comunităţii Evreilor din Craiova. A acceptat la momentul respectiv această onoare ca pe o datorie faţă de stramoşii săi, faţă de tatăl său. Profesorul Sabetay s-a născut la 1 aprilie 1944. la fel ca tatal, fratele şi, mai apoi fiul său, a absolvit Liceul “Fraţii Buzeşti”. Apoi a urmat Facultatea de Medicină Generală – Pediatrie din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1967. A trecut prin toate treptele ierarhice ale unui medic – externat, internat, medic în mediul rural, secundariat la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. A susținut concursuri de promovare atât pentru funcţii la spital, revenind la Craiova, cât şi de cadru didactic la Facultatea de Medicină, şi-a dat doctoratul, a ocupat chiar şi funcţia de prodecan al acestei facultăţi. Este şef de clinică la chirurgie-ortopedie pediatrică de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Dr. Corneliu Sabetay a urmat numeroase cursuri de specializare în ţară şi în străinătate (Franţa, Elveţia, Belgia, Statele Unite) şi are o bogată activitate publicistică de specialitate. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate, singur sau împreună cu alţi autori şi a prezentat comunicări ştiinţifice la congrese internaţionale din Belgia, Franţa, Israel, Elveţia, Suedia. A fost, la rândul său, organizatorul unor manifestări ştiinţifice internaţionale. Este membru al unor societăţi ştiinţifice. A fost decorat, în 1988, cu Ordinul Meritul Sanitar, iar în decembrie 2004 – cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Comandor. Este membru al Societăţii de Chirurgie din Franţa. În 2013, după o carieră prodigioasă în domeniul medical, reputatul chirurg pediatru craiovean, prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, a fost ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România – filiala Dolj.