„A fost odată familia Mihail”

0
425

Muzeul de Artă din Craiova și Arhivele Naționale Dolj vă invită miercuri, 19 decembrie 2018, ora 18.00, la vernisajul expoziției de fotografie și document „A fost odată familia Mihail”. Aceasta cuprinde peste 200 de obiecte – fotografii de epocă, pagini de album, distincții onorifice, documente oficiale, scrisori și piese de mobilier, având ca sursă Arhivele Naționale, patrimoniul Muzeului de Artă, Fondul arhivistic al Muzeului Olteniei și colecții particulare. Expoziția va fi deschisă la Muzeul de Artă Craiova (Calea Unirii nr. 15) în perioada 19 decembrie 2018 – 20 februarie 2019 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-17.00.

Expoziția de fotografie și document intitulată „A fost odată familia Mihail” este rezultatul colaborării dintre Muzeul de Artă Craiova și Arhivele Naționale Dolj – care i-au pus la dispoziție fondul documentar cu numele „Fundația Jean Mihail”, cea mai cuprinzătoare sursă de informații referitoare la familia care, prin intermediul ultimului său reprezentant, Jean Mihail, a lăsat în 1936 moștenire statului român cea mai mare avere particulară din epocă.

Muzeul de Artă Craiova își are sediul în palatul, ridicat în 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Aceasta este prima expunere de anvergură, constituită pe baza unor documente și mărturii concrete despre viața și activitatea a 3 generații ale familiei. Și pentru că nicio familie nu trăiește izolat, imaginile celor cu care membrii familiei Mihail au avut legături de rudenie sau amiciție, reprezintă decorul potrivit pentru reconstituirea  unui mic tablou al societății românești, din ultimele decenii ale secolului XIX, până în anii ’30 ai secolului XX.

Expoziția se concentrează pe dimensiunea vizuală a universului de familie, cuprinzând portrete/fotografii ale principalilor săi membri, din diferite perioade ale vieții, ale prietenilor acestora, precum și ilustrații reprezentative pentru Craiova începutului de secol XX. Deoarece fotografiile ca atare reprezintă obiecte valoroase – fiind realizate în tehnicile specifice secolului XIX, de ateliere și fotografi celebri în epocă – atât români, cât și străini – prin tipul de panotare ales, am dorit să punem în evidență calitățile estetice și specificul acestei arte.