Dar din darurile naturii, oferit de studenții Facultății de Agricultură și Horticultură

0
483

A intrat în tradiția Facultății de Agricultură și Horticultură a Universității din Craiova ca, în pragul sărbătorilor de iarnă, să-i bucure cu daruri atât pe studenții și cadrele didactice ale instituției, dar mai ales pe copii din familii nevoiașe, cărora un gest de generozitate le poate schimba nu numai Crăciunul, ci chiar viața. Muzicale și materiale, darurile au fost oferite și în acest an în cadrul evenimentului „Natura dăruiește”, care a cuprins un recital de colinde și o expoziție, în scop caritabil, de ornamente de iarnă realizate chiar de studenții facultății. Fondurile strânse din vânzarea acestora vor fi donate unor copii cu posibilități materiale reduse – unul din Craiova, celălalt din Vaideeni, județul Vâlcea.

Aranjamente cu lumânări și globulețe, pentru masa de Crăciun, și coronițe din brad, diverse obiecte decorative de iarnă, săculeți cu plante uscate, cu parfum de măceșe, busuioc, salvie și trandafir, dar și produse de patiserie de post și ispititoare prăjituri, dintre sortimente nelipsind brioșele și cozonacul – toate s-au găsit la vânzare, ieri, în holul mare, de la etajul I, al Facultății de Agricultură și Horticultură din Craiova. Iar cumpărătorii nu s-au lăsat așteptați, cu atât mai mult cu cât au știut că fiecare bănuț pe care îl plătesc pentru un exponat va ajunge la un copil nu atât de norocos ca ei.

„Moș Crăciun este așteptat pretutindeni, de fiecare copil… Dar v-ați gândit că sunt părinți cu o situație financiară mai delicată și nu pot oferi copiilor tot ce le este necesar? Și nu ne referim strict la sărbători, ci în viața de zi cu zi… De obicei, acești copii sunt foarte buni la învățătură, ascultători, silitori și nu cer nimic peste posibilitățile părinților lor. Pe acești minunați copii o să încercăm să îi ajutăm și noi, cu sprijinul dvs.”, le-au spus organizatorii participanților la evenimentul „Natura dăruiește”.

La rându-le, cadrele didactice implicate au adresat mulțumiri tuturor celor care au întins o mână de ajutor la realizarea acestei acțiuni și i-au invitat pe cei prezenți să achiziționeze măcar un produs. „Luna decembrie este una plină de sărbătoare și de bucurie. Dar nu pentru toți… Există și oameni care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea vă rugăm să ne sprijiniți, pentru ca acest eveniment să aibă succes”, a spus conf. univ. dr. Mariana Niculescu, coordonatorul Cercului studențesc de botanică și conservarea biodiversității „Agro-Forest”. „Vă mulțumesc că ați înțeles mesajul nostru de a participa în scop caritabil, să schimbăm starea de tristețe a copiilor într-un zâmbet”, a adăugat conf. univ. dr. Rodica Soare, coordonator al Cercului studențesc de legumicultură. Inițiativa acestora a fost salutată, ieri, în cadru festiv, inclusiv de decanul Facultății de Agricultură și Horticultură craiovene, prof. univ. dr. Marin Soare.

Și dacă natura le-a dăruit studenților materialele necesare pentru realizarea expoziției cu scop caritabil, ei au ales să dăruiască celor de față un recital cu cele mai frumoase colinde. Li s-a alăturat corul elevilor Școlii Gimnaziale ,,Luca Solomon” din Vaideeni, județul Vâlcea, îndrumat de prof. Felicia Pantelimon, care, purtând costume populare și cojoace, au cântat unele dintre cele mai frumoase cântece de iarnă.

Pițigoi Andrei Florin, din localitatea vâlceană Vaideeni, este unul dintre copii pe care studenții Facultății de Agricultură și Horticultură din Craiova și-au propus să îl ajute prin organizarea evenimentului de ieri. Are 5 ani și este țintuit la pat, cu diagnosticul necroză aseptică de cap femural drept. „Provine dintr-o familie cu posibilități materiale reduse: în afara ajutorului social și a alocațiilor primite de copii, nu beneficiază de alte resurse financiare. Sunt însă oameni care își iubesc familia. Mai au încă doi copii – o fetiță în clasa a V-a și un băiețel într-a IV-a. Au mare nevoie de un sprijin financiar, pentru că urmează multe operații pentru Andrei Florin, iar în final acestuia îi va trebui, probabil, o proteză”, a explicat prof. Felicia Pantelimon.

 Ilie Fabian este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 30 „Mihai Viteazul” din Craiova. Mai are o surioară în clasa pregătitoare și, împreună cu familia – mama, tatăl și bunicii –, locuiesc într-o singură încăpere dezafectată din zona Triaj. „Nu au curent electric, își face temele de cele mai multe ori la lumina lumânării. Părinții lucrează, însă nu câștigă prea bine. Mama are jumătate de normă la o asociație de locatari, iar tatăl muncește cu ziua… Cu banii pe care îi strâng reușesc să le cumpere strictul necesar – mâncare și hăinuțe. Cu toate acestea, copiii vin la școală și învață bine. Fabian este un elev de 9 și 10. Este un copil foarte conștiincios, cuminte și foarte respectuos”, a povestit prof. Anca Moldovanu, de la Școala Gimnazială nr. 30.