Părintele Boian: „Se trimite un semnal României că pentru noi nu este loc în Serbia. Să vedem cum va răspunde Ţara Mamă”

0
112

Părintele Boian, Protopop al Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române “Dacia Ripensis” şi paroh al Bisericii româneşti din Malainiţa, face apel la autorităţile româneşti, dar şi la cele ale Uniunii Europene să intervină pe lângă autorităţile din Serbia, într-un moment extrem de important pentru spiritualitatea vlahilor din Valea Timocului. Din păcate, şi astăzi, când Serbia este la un pas de integrare în marea familie europeană, autorităţile sârbe continuă politica de provocări împotriva românilor din Timoc.  

Părintele Boian, care reprezintă pentru noi toţi flacăra intensă a românismului, este pus la o mare încercare zilele acestea: asupra sa se fac presiuni ca să dărâme clopotniţa bisericuţei din Malainiţa, care strânge la fiecare sărbătoare pe toţi românii din Timoc şi nu numai. Părintele atrage atenţia că există premisele unei izbucniri în zonă a  unui nou conflict interetnic, conflict pe care nu îl doreşte nimeni. Despre aceste lucruri neplăcute am stat de vorbă atât cu părintele Boian şi cu părintele Antonie Isac.

Ambii, cu lacrimi în ochi, au povestit care este simbolistica acestei biserici şi de ce vor autorităţile sârbe să o demoleze. Biserica este un simbol al rezistenţei românilor timoceni în faţa agresiunii asimilaţioniste practicate de statul sârb şi de Biserica Ortodoxă Sârbă. Dărâmând această clopotniţă, este ca şi cum s-ar dărâma visele şi aspiraţiile celor din zonă, este ca şi cum ne-am întoarce în timp. Se ştie că atât clopotniţa, cât şi biserica sunt ridicate cu mari eforturi, cu jertfe am putea să spunem. Autorităţile îi vor provoca pe credincioşii români din zonă, care nu vor asista cu mâinile în sân la abuzurile autorităţilor.

„Sigur că nu voi dărâma ceea ce am construit cu mare chin şi probleme”

Părintele Boian ne-a explicat că la Malainiţa nu se va demola niciodată, nimic. Că trebuie să fii nebun ca să demolezi ceea ce ai construit. «Asta este clopotniţa cu trei clopote care cheamă pe românii din Timoc să vină şi să asculte slujba în limba maternă, care deranjează foarte mult Biserica Ortodoxă Sârbă, care este şi inspiratorul prigoanei noastre. Sigur că nu voi dărâma ceea ce am construit cu mare chin şi probleme. Pentru clopotniţa asta am cerut aprobare şi în termen legal nu am primit răspuns. După aproximativ trei luni mi se spune că nu am voie să o construiesc. Noi nu avem vreme de pierdut şi după ce a trecut termenul legal de răspuns am construit-o. Noua lege, care va fi votată săptămâna viitoare, prevede că dacă nu se răspunde în termen legal de o lună se poate construi. A fost anulată şi „Decizia” lor prin care ne-au aprobat construirea gardului la biserica din Malainiţa. Au dat aprobare şi după câtă vreme a anulat-o. Se trimite astfel un foarte puternic semnal României, Ţări Mame a noastre, ca pentru noi nu este loc în Serbia. Să vedem cum va răspunde Ţara Mama…».