Primul Centru Multifuncțional de Terapie și Cercetare în Autism din România

0
234

Astăzi se deschide Institutul Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Recuperare și Cercetare în Autism din România, proiect al Asociației Autism Voice, împreună cu NN România (partener principal, care susține inițiativa printr-o donație de 200.000 de euro) și alți parteneri care s-au alăturat misiunii de a sprijini persoanele diagnosticate cu autism. Institutul Autism Voice, un proiect unic în România, pune bazele cercetării în domeniu pe plan local, aducând în România programe inovatoare de recuperare inclusiv pentru adolescenți și adulți diagnosticați cu autism. Centrul va contribui la dezvoltarea și aplicarea de terapii adaptate nevoilor pacienților, la monitorizarea evoluției recuperării și integrării acestora și la o mai bună înțelegere a răspândirii tulburărilor din spectrul autist.

Tratamentul adecvat și terapiile de specialitate au un rol vital în evoluția persoanelor diagnosticate cu autism și în creșterea șanselor la o viață cât mai funcțională, ajutând pacienții să depășească dificultățile asociate autismului. Peste 90% dintre respondenții unui sondaj desfășurat recent de Autism Voice conștientizează aceste nevoi, iar 78,5% consideră că o persoană diagnosticată cu autism poate reuși, cu sprijin corespunzător, să ducă o viață independentă. Cu toate acestea, soluțiile de sprijin accesibile în prezent persoanelor cu autism sunt insuficiente în România, unde persoanele cu autism nu au destulă susținere pentru a beneficia de terapie și pentru a avea șansa la o viață autonomă.

Institutul Autism Voice urmărește să dezvolte soluțiile de sprijin pentru copii și adulții diagnosticați cu autism într-un mod adaptat nevoilor lor actuale. Amplasat într-o clădire cu trei etaje din București, pe strada Orzari nr. 86, Centrul Multifuncțional de Terapie și Cercetare în Autism include zone dedicate cercetării și dezvoltării terapiilor și săli de lucru destinate ședințelor de terapie, de integrare școlară, de formare profesională sau de consiliere, dar și programelor de auto-independență, cum ar fi LIFE Autism.