Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin lansează primul spațiu cultural colaborativ dedicat mediului cultural și creativ local

0
323

Din 19 noiembrie 2021, Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin oferă publiculuilocal un nou serviciu dezvoltat în cadrul proiectuluiHUB-atitudine. Este vorba despreun spațiu colaborativ dedicat comunității locale de creativi, artiști și manageri culturali, gânditsub forma unui incubator pentru proiecte culturale și pentru relaționare între actorii culturali locali.

HUB-atitudineeste proiectul care încheie prima etapă din procesul de refuncționalizare completă a spațiilor fostuluiTurn de Apă din localitate, un monument istoric iconic restaurat din fonduri transfrontaliere.

Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin este primul obiectiv cultural din România administrat de o instituție publică care a fost transformat într-un spațiu expozițional participativ, un model contemporan unic de muzeu-hub specific industriilor culturale și creative, realizat exclusiv din finanțări succesive oferite de către Administrația Fondului Cultural Național.

Am ales să dezvoltăm un tip de ”muzeu-hub” care exploatează inovația curatorială și tehnologică pentru valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Drobeta Turnu-Severin. Proiectul HUB-atitudineva face translatarea către a 2-a serie de procese deschise clasei creative, prin care vizăm crearea identității vizuale a acestui spațiu, serie care va debuta în curând cu o expoziție online de soluții creative inspirate de elementelepe care le regăsim în cele 3 expoziții din castelau declarat membrii echipei proiectului.

Cele trei proiecte anterioare implementate în Castelul Artelor –„Fotokaleh”, „Orașul și Apa” și „3 inele”  – au propus în ultimii 3 ani o serie de experimente curatoriale, senzoriale și colaborative, în care „apa” este elementul comun. „Apa” leagă 3 din cele 5 inele ale turnului, sub forma unor expoziții de bază, văzute ca niște spații de angajare totală și de expunere creativă a patrimoniului hidraulic (imaterial și material), cu reconstituiri imersive, instalații mecanice și machete interactive.

Spațiul colaborativ intrat în circuitul public ocupă al patrulea inel al Castelului, acolo unde beneficiarii se pot întâlni și au la dispoziție o serie de resurse (cele trei expoziții, tehnologie, infrastructură de lucru, inclusiv wifi) necesare documentării, interpretării, prezentării și incubării de proiecte culturale și curatoriale de valorificare a patrimoniului local și regional. Accesul se face gratuit pentru persoanele vizate de acest spațiu.

„Pentru viitor, încercăm să gîndim acest spațiu ca un avanpost cultural local pentru creșterea capacității de business creativ și de relaționare în oraș” – au mai spus membrii echipei proiectului.

 Proiectul „Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice”este implementat de către Palatul Culturii „Teodor Costescu”, în parteneriat cuPrimăria Municipiului Drobeta Turnu Severinși Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Proiect co-finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN)

Proiectul „Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice” urmărește transformarea succesivă a fostului Turn de Apă din Drobeta Turnu Severin într-un muzeu văzut ca un spațiu de interpretare și de învățare permanentă, cu o interfață a sectoarelor creative. Structură reprezentativăpentru Drobeta Turnu Severin, Castelul Artelor este dedicat exprimării și valorificării multidisciplinare a temelor specifice patrimoniului cultural imaterial local, sub motivația unui element central, „apa”.