La Opera Română Craiova a început, ieri, o nouă ediție a Concursului Internațional de Canto „Elena Teodorini”. Nu mai puțin de 16 soliști – 8 din România, 6 din Coreea de Sud, câte unul din Rusia și Serbia – intră în competiție pentru câștigarea unuia din premiile a căror valoare se ridică la 3.000 de euro, dar și pentru a se afirma în fața unui juriu format din directori de teatre din Europa și Asia, la ale cărui recomandări pot obține roluri pe scene prestigioase. Concursul se desfășoară în perioada 16-21 noiembrie, în continuarea Festivalului Internațional „Elena Teodorini” – ediția a XIV-a (10 octombrie – 15 noiembrie), și este organizat sub egida Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova și în parteneriat cu Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, care susține financiar premiile.
Concursul Internațional „Elena Teodorini” este deschis cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale – femei cu vârsta până în 35 de ani (născute după 30 septembrie 1979) și bărbați cu vârsta până în 38 de ani (născuți după 30 septembrie 1977). Preferabil, dar nu obligatoriu, este să participe cântăreți care au absolvit studii superioare de specialitate și/sau care au evoluat deja pe scena unui teatru de operă.
Gala Laureaților va avea loc joi
Concurenții trebuie să pregătească, la libera alegere, cinci arii din repertoriul liric universal – trei din perioada secolelor XVIII-XX, iar alte două din două opere diferite, dintre care una poate fi din operetă. În primele două etape, fiecare concurent va interpreta una sau două arii din repertoriul de concurs. Prima arie poate fi aleasă de concurent, cea de a doua (dacă va fi cazul) va fi aleasă de juriu. În etapa finală se vor interpreta până la trei arii din repertoriul de concurs. De asemenea, prima piesă va fi aleasă de concurent, celelalte – de juriu.
Criteriile de evaluare a concurenților, anunțate de organizatori, sunt patru: tehnica vocală, interpretarea (ritm, frazare, expresivitate), calitatea timbrului vocal, personalitatea artistică. Prima etapă, eliminatorie, s-a desfășurat ieri, etapa a II-a (semifinala) este anunțată pentru astăzi, iar etapa a III-a (finala) – pentru mâine, 18 noiembrie. Gala Laureaților va avea loc, cu acompaniament de orchestră, joi, 19 noiembrie.
În juriu, manageri de teatre din Europa și Asia
Juriul internațional este alcătuit din profesioniști a căror experiență în domeniu asigură o cunoaștere amănunțită a lumii operei și a performanței scenice. „Fie directori de operă, dirijori, regizori sau cântăreți – fiecare nume prezent garantează excelența și competența juriului ediției 2015”, subliniază organizatorii concursului. Președinte este Karen Stone – director al Teatrului Magdeburg, din Germania, iar membri: Dejan Savic – director al Teatrului Național de Operă din Belgrad (Serbia), Plamen Kartaloff – director al Teatrului de Operă și de Balet din Sofia (Bulgaria), soprana Soyung Yu (Mag. Art, Coreea de Sud), Myron Michailidis – director artistic al Operei Naționale din Atena (Grecia), Florin Estefan – manager al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, și Antoniu Zamfir – managerul Operei Române Craiova.
Vor fi acordate Premiul I – în valoare de 1.500 euro, Premiul al II-lea – 1.000 euro, și Premiul al III-lea – 500 euro. Directorii teatrelor din juriu vor putea acorda premii speciale, constând în înregistrări audio și video ori concerte – evoluții pe scena unor teatre de operă din Europa, distribuirea într-un spectacol al Operei Române Craiova ș.a. Totodată, îşi rezervă dreptul de a nu acorda un premiu sau de a decerna premii ex aequo, iar decizia este incontestabilă.