Duel cu “squadra azzurra” pentru an fără pas greşit

0
216

Calificată la Euro 2016, naţionala României poate încheia anul 2015 fără înfrângere dacă nu pierde în seara aceasta amicalul cu Italia, de la Bologna

Italia – România

Bologna, stadion: “Renato Dall’Ara”, ora 21.45 (ProTV)

Italia: Sirigu – De Silvestri, Barzagli, Acerbi, Antonelli – Giaccherini, Montolivo, Soriano, El Shaarawy – Okaka, Zaza. Antrenor: Antonio Conte.

România: Tătăruşanu – Săpunaru, Găman, Chiricheş, Raţ – Pintilii, Hoban – Torje, Budescu, Maxim – Andone. Antrenor: Anghel Iordănescu.

În seara aceasta, pe arena “Renato Dall’Ara” din Bologna, “tricolorii” susţin ultimul meci din 2015, an în care nu au pierdut niciun joc, fie el oficial sau de pregătire. Anghel Iordănescu are ocazia de a introduce în primul “unsprezece” jucători care au evoluat mai puţin în preliminarii, noutăţile anunţate fiind Găman şi Andone, iar pentru unii fotbalişti, cum este şi cazul atacantului Ştiinţei, Andrei Ivan, acest test poate însemna debutul în echipa naţională. “Ne-am dorit un meci cu Italia, una dintre echipele bune din Europa, care este la a şasea calificare consecutivă la un Campionat European, e fostă campioană mondială, echipă cu mulţi jucători de valoare, jucători cu experienţă şi cred că îi va stimula pe băieţii noştri. Important e şi rezultatul şi jocul, avem nevoie să vedem exact disponibilitatea jucătorilor noştri, să vedem unde ne aflăm” a prefaţat Iordănescu disputa de astăzi.

Conte foloseşte o echipă experimentală

De partea cealaltă, Antonio Conte intenţionează ca în seara aceasta să le dea şanse fotbaliştilor care nu au prins multe minute pentru squadra azzurra. Conform Coriere Dello Sport, niciunul dintre titularii din meciul cu Belgia (1-3) nu va fi titular contra “tricolorilor”. Echipa Italiei din amicalul cu Belgia a arătat astfel: Buffon – Darmian, Chiellini, Bonucci, De Sciglio – Candreva, Marchisio, Parolo, Florenzi – Eder, Pelle.

Federaţia Italiană a promovat meciul cu România expunând într-un muzeu din Bologna cele 4 trofee ale Cupelor Mondiale câştigate de Squadra Azzurra (1934, 1938, 1982, 2006). Printre cei care au ţinut să vadă vestitele trofee au fost şi fani români, stabiliţi în Italia sau veniţi la studii la Bologna. Federația italiană a pus la dispoziția spectatorilor doar 16.700 de bilete, într-o arenă care poate găzdui peste 38.000 de oameni. Cel mai scump tichet costă 44 de euro, iar cel mai ieftin 11,5 euro, pentru copii și tineri sub 18 ani, femei și persoane peste 65 de ani. Meciul amical va fi precedat de un minut de reculegere în memoria victimelor din clubul bucureştean Colectiv. De asemenea, componenţii naţionalei României vor evolua în această partidă cu banderole negre la braţ.

Tot astăzi, naţionala de tineret a României joacă în deplasare cu Ţara Galilor, liderul grupei de calificare la Euro 2017. Tricolorii lui Dulca sunt pe locul 3, cu 9 puncte.

Ultima întâlnire, la Euro 2008

La Euro 2000, în sferturile de finală, actualul selecţioner al Italiei, Antonio Conte, juca ultima sa partidă pentru prima reprezentativă. Disputa din urmă cu 15 ani (2-0 pentru formaţia lui Dino Zoff) a fost ultima la naţională şi pentru Gică Hagi, care a fost eliminat tocmai pentru un fault la Conte. Deşi Italia a ajuns atunci în finală, fostul mijlocaş juventin nu a mai prins pe teren niciun minut. Două amicale (1-0 în 2003 şi 1-1 în 2010) şi o partidă oficială, la Euro 2008, în grupe, scor 1-1, s-au disputat între Italia şi România din 2000 până în prezent. În urmă cu 7 ani, la Euro 2008, Mutu deschidea scorul pentru tricolori, Panucci a egalat imediat şi tot Mutu a ratat un penalty, cu zece minute înainte de final. De la acel meci, în lotul Italiei se mai află acum Buffon şi Chiellini, iar dintre tricolori doar Raţ (foto) este şi acum convocat.