”Omul sfinţeşte locul” sau omul care prin puterea exemplului arată celorlalţi drumul devenirii. Este omul în urma căruia se vede ceva. Îi admirăm pe aceia dintre noi care reuşesc, cum se spune, să facă ceva, să educe generaţii de oameni necesari nouă celorlalţi, pe aceia care scriu cărţi extraordinare, care fac invenţii, care pictează, care-şi ajută aproapele. De multe ori acestora li se mai şi neagă valoarea tocmai pentru că insistenţa cu care ei se remarcă doar făcând fapte şi lucruri pe placul societăţii, fără să dorească să fie priviţi ca excepţii şi recompensaţi pentru asta, stârneşte şi invidia celor certaţi cu comunitatea. Un lucru este sigur, numărul celor care lasă ceva semnificativ după ei pare a se împuţina într-o lume în care totul pare de unică folosinţă, chiar şi respectul faţă de cei ce se încăpăţânează să lase ceva semnificativ pentru noi. Omul, prin excelenţă, are datoria să lase celor care vin după el posibilitatea de a se rosti, în amintirea lui, vorba, „omul acesta a sfinţit locul”!. Popa Gheorghe, primarul localităţii Mischii, este omul care va lăsa ceva după el, generaţii de tineri îşi vor aminti de inimosul primar, al cărui nume îi va fi scris în cartea de onoare, nu numai a comunei, ci şi a judeţului. Primarul a oferit fără să stea prea mult pe gânduri peste 2,5 hectare de teren companiei Cluster Power, care va dezvolta la Mischii cel mai mare data centre din România şi printre primele trei din Europa. Va fi cel mai mare centru de excelenţă în Inteligenţa artificială din regiune. De ce ? Pentru ca tinerii să nu mai plece din România, să nu mai plece din Oltenia. Lecţia servită de edilul micuţei localităţi este lecţia supravieţuirii noastre.
Vineri, în Sala Mihai I a Universității din Craiova, compania Cluster Power s-a prezentat mediului economic din Oltenia și oficialităților locale și regionale, anunțând parteneriatul pe care l-a realizat cu Universitatea din Craiova. Cluster Power dezvoltă la Mischii cel mai mare data centre din Romania și printre primele 3 din Europa (până la 200MW), cel mai mare centru de excelență în Inteligența artificială din regiune. Parteneriatul cu Cluster Power își propune transformarea Universității din Craiova în una dintre cele mai digitalizate universități din Romania, soluțiile testate, dezvoltate în comun cu acest partener, urmând a fi oferite ulterior întregului învățământ românesc . Europa. ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est și al șaselea din Europa și va avea o prezență globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume.
“ Astăzi – n.r vineri – am onorat invitaţia domnului Cosmin Georgescu, fondatorul firmei Cluster Power, de a participa la conferinţa organizată despre ce este și va fi, cel mai mare centru de date din Europa Centrală şi de sud-est. În cadrul prezentării s-a specificat că centrul de date de la Mischii se axează pe zona de inteligenţă artificială, stocare informaţii şi procesare date, astfel că, centrul va avea cel mai rapid transfer de internet din ţară şi va constitui un instrument important în cercetare şi dezvoltare tehnologică pentru toate domeniile. După punerea în funcţiune Centrul de date va fi conectat cu peste 750 de centre din întreaga lume şi nu în ultimul rând va fi cel mai mare contributor la bugetul local participând astfel la dezvoltarea comunităţi din Mischii.Asigurăm în continuare pe reprezentanţii firmei Cluster Power de întreaga noastră disponibilitate şi sprijin din partea autorităţilor locale” : Gheorghe Popa, primarul localităţii Mischii.
“Am participat, la Universitatea din Craiova la conferința de inaugurare a lucrărilor acestui centru, alături de rectorul Universităţii și de reprezentanţii firmei care va implementa proiectul. Soluţiile digitale oferite prin acest proiect – Cluster Power Data Center – se axează pe zona de inteligență artificială, stocare informații și procesare date. Campusul tehnologic este o imensă oportunitate și pentru absolvenții Universității din Craiova, care vor regăsi un mediu de lucru ofertant, atât din punct de vedere financiar, cât și ca oportunități de dezvoltare personală” : Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova
“ClusterPower va crea, în localitatea doljeană Mischii, o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, în urma unei investiții inițiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanțe. Diferența este acoperită din fondurile proprii ale companiei și alte surse de finanțare. Parteneri în acest proiect sunt Universitatea din Craiova, dar și Primăria și Consiliul Local Mischii, prin intermediul edilului Gheorghe Popa. Conform reprezentanților companiei, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est și al șaselea din Europa și va avea o prezență globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume” : Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj.
“Astăzi – n.r vineri- i-am cunoscut pe reprezentanții ClusterPower, investitorii români care au ales să dezvolte un imens centru de date în zona noastră. I-am asigurat pe reprezentanţii ClusterPower de tot sprijinul meu şi al Consiliului Judeţean Dolj în ducerea la îndeplinire a demersului lor. Mă bucur că marii investitori se orientează către sud-vestul României şi aleg judeţul Dolj pentru dezvoltarea afacerilor lor. Atât administraţia judeţeană, cât şi administraţiile locale, sunt deschise atragerii şi colaborării cu marile companii care pot aduce plus valoare zonei, creează locuri de muncă şi contribuie la creşterea durabilă a comunităţilor” : Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
O platformă interconectată avansată
Cu alte cuvinte, ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, în urma unei investiții inițiale de 172 milioane lei , din care suma 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanțe. Diferența este acoperită din fondurile proprii ale companiei și alte surse de finanțare. Proiectul va fi construit în etape pe un teren de peste 2,5 hecatare. Lucrările au început în luna iulie a.c., iar finalizarea este preconizată pentru 2025.
“Ne propunem să creăm o platformă interconectată avansată pe care să dezvoltăm soluţii digitale inteligente, moderne, susţinute de infrastructura de mare putere pe care o construim. Considerăm că viziunea şi strategia noastră sunt în concordanţă cu cele ale Uniunii Europene şi României, pe următoarele direcţii : stimularea creşterii economice, crearea de valoare pe teren lung, atât pt companie, cât şi pentru societate,. Precum şi susţinerea inovaţiei şi performanţei” : Cosmin Georgescu, fondator şi CEO ClusterPower.
Flexibilitate în satisfacerea cerințelor de creștere viitoare
ClusterPower va fi unul dintre puținele centre de date din lume cu conexiune directă la cel mai înalt nivel de tensiune electrică, precum și la cel mai înalt nivel de presiune de gaz natural, ceea ce îi asigură independența energetică și îi permite costuri reduse de operare, siguranță înaltă în funcționare și flexibilitate în satisfacerea cerințelor de creștere viitoare. Ca măsură de siguranță, centrul va fi conectat și la rețeaua națională de transport al electricității, ca o garanție a rezilienței proiectului la eventuale dezastre.
“Proiectul nostru este primul centru de date de mari dimensiuni din România şi primul hyperscale din Europa de Sud-Est, iar prin asta vom creşte competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialişti de top în IT. Ceea ce oferim clienţilor, dincolo de un centru de excelenţă pentru inteligenţă artificială, este încredere, securitate a datelor şi rezilienţă la dezastre”, : Vladimir Ester, CTO ClusterPower.
ClusterPower a fost înfiinţată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu.
- Cosmin Georgescu, CEO-ul ClusterPower, este expert în energie şi are o experienţă de 15 ani în management şi 20 de ani experienţă în domeniul infrastructurii energetice şi proiectelor tehnologice complexe.
- Vladimir Ester, CTO-ul ClusterPower, este expert în infrastructură și servicii IT și lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic și în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură.
- Carmen Ursa Georgescu este expert în relații internaționale și are 12 ani de experiență în proiecte globale cu prezență pe mai multe continente.
- Toți sunt absolvenți EMBA Asebuss și Kenesaw State University și dețin specializări de prestigiu corespunzătoare expertizei lor.