Expoziţia „Români şi Bulgari în războiul din 1877-1878”, la Muzeul Olteniei

0
164

Muzeul Olteniei  – Secţia de Istorie-Arheologie şi Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Agenţia de Stat a Arhivelor din Bulgaria şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, vernisează mâine, 18 octombrie, ora 11.00, expoziţia „Români şi Bulgari în războiul din 1877-1878”.

Războiul ruso-româno-turc, care pentru marile puteri europene părea doar un alt conflict armat între cele două mari forţe ale Orientului, Imperiul Țarist şi Imperiul Otoman, a jucat un rol primordial în istoria românilor şi a bulgarilor. Pentru români, războiul a însemnat modalitatea de afirmare ca stat independent în rândul ţărilor europene. Pentru bulgari, războiul ruso-româno-turc a semnificat eliberarea şi crearea premiselor de obţinere a independenţei. Colaborarea dintre cele două popoare avea o lungă istorie în lupta împotriva stăpânirii turceşti. În vremuri de restrişte, patrioţii bulgari au găsit adăpost şi ajutor pe teritoriul românesc. La rândul ei, populaţia bulgară a sprijinit armata română în acţiunile de luptă desfăşurate în cadrul războiului ruso-româno-turc.

Expoziţia oferă vizitatorilor o întoarcere în trecut, într-o atmosferă dominată de speranţă, eroism în linia întâi, devotament pentru binele naţiunii. Panourile grafice conţin numeroase imagini din perioada premergătoare şi din timpul războiului. Se poate observa cum lipsa diversităţii mijloacelor media, în a doua parte a secolului XIX, nu constituia un handicap pentru circulaţia informaţiei. Cromolitografiile din cadrul expoziţiei reuşesc să redea cu acurateţe desfăşurarea evenimentelor transmiţând vizual o părticică din firul evenimentelor apărute într-un război. Pentru prima dată vizitatorii pot vedea în premieră imagini inedite precum cele care prezintă represiunea otomană în Balcani sau medalionul cu toţi generalii români care au participat la războiul româno-ruso-turc. În fotografii atinse de patina timpului se pot vedea chipurile eroilor mai puţin cunoscuţi, din Oltenia, care au participat la Războiul de Independenţă. Eroismul lor în luptă este dovedit de prezenţa a numeroase medalii şi decoraţii militare româneşti. Atrage atenţia, în mod deosebit bareta cu decoraţii a generalului Sergiu Băicoianu (1841-1934), ofiţer de elită şi erou al Războiului de Independenţă. Un alt punct de atracţie al expoziţiei îl reprezintă cartea de onoare a inaugurării Monumentului Independentei, în Craiova (1913), sugestiv denumită „Cartea de aur”. Adevărată bijuterie bibliofilă, cu un aspect deosebit, aceasta conţine semnăturile celor mari personalităţi româneşti ale timpului, începând cu familia regală.

Găzduită într-o instituţie ea însăşi încărcată de istorie, expoziţia „Români şi Bulgari în războiul din 1977-1878” aminteşte vizitatorilor de destinele comune pe care românii şi bulgarii le-au avut în decursul istoriei.