O nouă serie de controale efectuate în cabinetele medicilor, de inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, a scos la iveală nereguli mergând de la nerespectarea clauzelor şi legislaţiei actuale şi până la pensionari care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale.
Echipele de control au trecut pragul a 17 furnizori de servicii medicale din judeţ, ocazie cu care au fost verificaţi zece medici de familie constatându-se o serie de deficienţe. Au fost identificaţi pensionari care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună. Aceştia au declarat în scris că nu au alte venituri suplimentare pensiei, deşi figurau în evidenţele ANAF cu venituri impozabile. Compensarea suplimentară de 40% din contravaloarea medicamentelor compensate 90% prescrise de medicii de familie pensionarilor care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii, se va recupera de la persoanele care au beneficiat nelegal de acestea.
Consultaţii raportate de medicii de familie pentru bolnavi internaţi în spital
Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj au mai descoperit la ultimele controale că au fost prescrise medicamente compensate 90% de către medicii de familie, fără a solicita pacienţilor cupon de pensie şi declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate de aceştia. Pentru nerespectarea procedurii legale privind prescrierea medicamentelor compensate 90%, furnizorii au fost sancţionaţi cu imputarea sumei reprezentând compensarea de 40% din contravaloarea medicamentelor compensate 90%.
Tot în urma acestor controale, inspectorii CAS au constatat că nu a fost respectată obligaţia contractuală privind utilizarea formularelor tipizate obligatorii, în sensul că nu se folosesc formularele de Cereri de transfer, Fişă de consultaţii medicale, Registre de tratamente, Fişă de urmărire a gravidei, şi nu se completează toate rubricile documentaţiei obligatorii. De asemenea, reprezentanţii CAS Dolj au descoperit că nu s-au respectat protocoalele de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind aplicată sancţiunea contractuală „Avertisment scris” şi imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat.
Au fost identificate chiar consultaţii medicale raportate de medicii de familie pentru pacienţii care se aflau internaţi în unităţi sanitare cu paturi, care au fost imputate medicilor respectivi şi s-a aplicat măsura diminuării valorii minime garantate a punctului per capita pentru lunile respective, cu 10%.
Nereguli la mai mulţi furnizori de servicii medicale
Pe parcursul acestor acţiuni de verificare a furnizorilor medicali din judeţul Dolj au fost identificate şi alte nereguli. Spre exemplu, a fost încălcată clauza potrivit căreia, în cazul în care nu deţine în stoc medicamentele de pe prescripţia medicală, aprovizionarea cu acestea trebuie să se facă numai la solicitarea scrisă a pacientului. La furnizori de servicii clinice s-au desfăşurat două acţiuni de control tematic, constatându-se că sunt respectate clauzele contractului de furnizare de servicii medicale.
A fost verificat tematic un furnizor de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – paraclinic, constatându-se că acesta nu în totalitate procedura de programare a serviciilor paraclinice şi nici obligaţia contractuală conform căreia este obligat să întocmească liste de prioritate pentru serviciile medicale programabile. De asemenea, s-a constatat că nu există întotdeauna concordanţă între data serviciului de pe Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi data Buletinului de analize medicale transmis pacientului.
Controale au fost şi la doi furnizori de servicii de spitalizare de zi şi s-a constatat existenţa unor deficienţe cu privire la documentele de aprovizionare a unui medicament pe Programul National de Oncologie, care s-a remediat ulterior.