S-a deschis gala folclorului românesc: Festivalul „Maria Tănase”

0
607

În aplauzele sălii pline a Teatrului Național din Craiova s-a deschis, aseară, gala folclorului românesc: Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, ajuns la cea de-a XXII-a ediție. Un eveniment care – remarca prezentatoarea Iuliana Tudor – „este organizat cu aceeași încăpățânare, având în vedere timpurile pe care le traversăm, de o echipă care are grijă, la fiecare ediție, ca aici să se dea ora exactă, timp de trei zile, din punct de vedere artistic”.

Trei zile încărcate de și mai multă emoție decât de obicei… Și asta deoarece Craiova evocă personalitatea puternică a acestei interprete cu o voce inconfundabilă şi o carismă deosebită la centenarul nașterii sale și la împlinirea a 50 de ani de când a trecut în neființă. Tocmai de aceea festivalul s-a deschis, aseară, cu o horă de pomană cântată de îndrăgita solistă Niculina Stoican, urmată, ca de obicei, de acordurile orchestrale ale îndrăgitei melodii „Dragi mi-s cântecele mele…” a Mariei Tănase.

Povestea vieții celei pe care istoricul Nicolae Iorga o numea „pasărea măiastră” a folclorului românesc va fi spusă la Craiova și astăzi, ca și mâine-seară, de numeroși interpreți de muzică populară – consacrați, dar și tineri concurenți aspiranți la unul dintre premiile festivalului-concurs.

„Jucați, lume, petreceți/ Cu toți fericiți sunteți/ Numai cei de sub pământ/ Nu mai văd, nu mai aud/ În mormânt adânc și rece/ N-am cu cine mă petrece…” a cântat Niculina Stoican, hora sa de pomană emoționând publicul. În tot acest timp, în scenă s-au împărțit lumânări aprinse și ștergare… „Lume, lume, soră lume/ Când să mă satur de tine?/ Când s-o lăsa sec de pâine/ Și păhăruțul de mine!/ Poate-atunci m-oi sătura/ Când o suna scândura/ Când m-or baga în mormânt/ Și n-oi mai fi pe pământ” – cu aceste versuri ale artistei și-a făcut, apoi, intrarea în scenă prezentatoarea Iuliana Tudor.

„Ne vom aminti, o dată în plus, de cea care a fost Maria Tănase la o ediție care marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea marii artiste, dar și 50 de ani de când a trecut în neființă. Vorbim, așadar, de o ediție în care o vom readuce aici, așa cum o facem de fiecare dată. Însă cred că o vom face cu mult mai multă emoție și poate și cu un pic mai multă responsabilitate. (…) E foarte greu să o evoci pe Maria Tănase… O facem prin intermediul artiștilor, al cuvintelor, dar poate că niciodată nu vom găsi expresia completă a ceea ce a însemnat ea. Ne vom strădui și în seara de gală ne veți spune dvs. dacă am reușit să surprindem toate nuanțele personalității sale”, s-a adresat Iuliana Tudor spectatorilor din sala Naționalului craiovean, ca și telespectatorilor, căci evenimentul este preluat și transmis în direct de TVR Craiova și TVR 3, ca și de Radio „Oltenia” și Radio Horion.

Prima concurentă care a pășit pe scenă a fost o reprezentantă a Oltului, solista vocală Gelica Vladu. Tot aseară au evoluat trei dintre cei șapte concurenți doljeni care au trecut preselecția națională:Țacu Denisa Mariana, Ceană Mihaela Diana și, la caval, Gheorghe Marius. Le vor urma, astă-seară, alți 23 de concurenți, între care și doljenii Ruican Ștefan Marius (caval și fluier), Olteanu Liviu, Chelu Bălan Zorina, Stoica Mădălina Maria și, din nou – de această dată la secțiunea soliști vocali – Gheorghe Marius. Cu toții aspiră la unul dintre premiile a căror valoare totală se ridică la peste 7.000 de euro brut. Câștigătorul Marelui Premiu – Trofeul Festivalului „Maria Tănase” va pleca acasă cu 2.000 de euro!

 

Artiști în recital, astă-seară: Rodica Anghelescu, Veta Biriș, Tiberiu Ceia, Maria Ciobanu, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu (vioară), Mariana Deac, Maria Dragomiroiu, Ionuț Fulea, Ion Ghițulescu, Nineta Popa Ionescu, Gheorghița Nicolae, Cornelia și Lupu Rednic, Dinu Iancu Sălăjanu, Petrică Mâțu Stoian, Niculina Stoican, Elena Jurjescu Todi, Andreea Voica. În recital extraordinar: Natașa Raab.