Maeștrii Mircea Albulescu şi Eusebiu Ștefănescu îi așteaptă pe craioveni la ”Bădăranii”

0
507

Craiovenii iubitori ai teatrului, și îndeosebi ai comediilor care reușesc să te scoată din cotidian, vor avea ocazia perfectă să se bucure de o astfel de reprezentație. Teatrul ”Metropolis” din București va aduce, pe scena Naționalului craiovean, una dintre cele mai bune piese ale lui Goldoni, un geniu al comediilor care reflectă viața socială și năravurile ei. „Bădăranii” se va juca pe 29 octombrie și va captiva, cu siguranță, publicul din sală și datorită distribuției de excepție cu care vine, adevărați maeștri ai scenei teatrale românești: Mircea Albulescu, Eusebiu Ștefănescu, Gheorghe Visu, Costel Constantin, alături de mulți alți actori cunoscuți. 

Maeștrii Mircea Albulescu și Eusebiu Ștefănescu au făcut, ieri, un drum special la Craiova pentru a vorbi despre spectacolul care va fi prezentat pe data de 29 octombrie. Preț de câte ore, cei doi mari actori au încercat să arate de ce craiovenii nu ar trebui să rateze această piesă de teatru. Dar, întrucât destinul lor se confundă lesne cu ceea ce petrece pe scenă, foarte puțin le-a lipsit marilor actori pentru a-și deschide sufletele într-o frumoasă mărturisire despre ceea ce simte actorul în relația cu teatrul, dar mai ales atunci când se gândește că va trebui să părăsească scena pentru totdeauna. „Un actor joacă până la moarte, cât poate fiecare. Când ieși la pensie ai un fel de panică, dar care nu se manifestă ca atare. Mi-am dat seama că nu mai refuz roluri și m-am întrebat de ce fac asta. Nu mai îmi permit să refuz pentru că dacă nu mă mai cheamă? Și joci dacă te cere, e ca cererea și oferta..”, a spus, cu franchețe, Eusebiu Ștefănescu. „Nu e dorința de a fi văzut, ci dorința de a mai rămâne credincios unui crez. Dacă pot, cu ultima mea suflare, să mai ofer ceva spectatorului meu fidel. Nu poți să nu te întrebi: dar dacă e ultimul apel?”, a mărturisit marele actor Mircea Albulescu.

Bădăranii și nevestele lor

Mircea Albulescu

„Bădăranii” este o piesă de teatru pe care Carlo Goldoni a scris-o în anul 1759, dar pe care tânărul regizor Dan Tudor – Mircea Albulescu mărturisind că i-a fost student – o expune acum publicului într-o abordare modernă. „Este o abordare modernă, dar în sensul bun al cuvântului. Nu este o modernizare sau o contemporaneizare forțată, este acoperită întotdeauna de un gând și, mai ales, de intenția de a apropia spectacolul de spectatori (…). Acești bădărani nu sunt neapărat bădărani. Îi numim doar așa, dar ei pot să fie orice, niște prost crescuți, niște oameni care exagerază în dogma aceasta căsniciei”, a explicat maestrul Eusebiu Ștefănescu, referindu-se la piesa ce prezintă povestea a trei bărbați care își chinuiesc nevestele cu toanele lor. „Această piesă a fost scrisă când a fost scrisă și a fost jucată, în lume, de sute de ori. Demersul nostru față de dumneavoastră, spectatorii noștri, este dacă putem să vă ridicăm, pentru o clipă, o ușoară pânză de pe ochii și să vă spunem: e adevărat că a fost scrisă așa, dar poate fi citită și ușor altfel …”, a subliniat maestrul Mircea Albulescu.

„Un ac nu lipsește …!”

Eusebiu Ștefănescu

Spectacolul care va fi prezentat pe scena Naționalului craiovean va beneficia de toată recuzia, decorurile, costumele originale, care sunt folosite la București. Fiind o piesă cu o distribuție „grea”, nu e puțin lucru. „Din montarea de la București nu lipsește nici un ac. Știți ce înseamnă aia un ac? Un ac nu lipsește … Decorul, replicile, costumele, adică totul, toată distribuția va fi aici”, a spus Mircea Albulescu, în glas ghicindu-i-se bucuria unui fapt care nu se întâmplă prea des în teatrul actual. Preconizând o oarecare frustare a publicului craiovean în ceea ce privește prețul biletului, actorul Eusebiu Ștefănescu a făcut o mărturisire sensibilă legată de lucruri triste care se petrec, totuși, în spatele cortinei. „Teatrele din București nu mai au bani ca să poată să vină în întâmpinarea publicului din țară. Te costă imens o deplasare (…).Trebuie să înțelegeți că ne ajutați pe noi să venim mai des cu acești bani pe care îi dați, ca public. Noi dorim din tot sufletul să venim și, din cauza asta, e o mare bucurie să venim la Craiova. Pentru a doua oară ne vom întâlni cu publicul de aici, pe care îl respectăm și care ne-a dovedit că e un public avizat, talentat. A fost sala plină data trecută și toți au aplaudat în picioare și au fost încântați de ce au văzut”, spectacolul oferit craiovenilor în luna mai, având, într-adevăr, un mare succes la public.