Craiova a fost selectată în cadrul noului Program ESCO de Eficienţă Energetică în sectorul public

0
361

Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a primit astăzi, 17 octombrie  2013, din partea BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) confirmarea că Municipiul Craiova este unul dintre cele 4 oraşe care au fost selectate să devină partenere în cadrul noului Program ESCO de Eficienţă Energetică în sectorul public.

Programul ESCO de Eficienţă Energetică a fost lansat la data de 21 mai 2013, în Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor ANRE, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, Ministerului Finanţelor, a municipalităţilor, Comisiei Europene din campania ESCO, societăţilor de servicii energetice de tip ESCO şi în prezenţa comunităţii locale bancare.

Obiectivele specifice ale Progamului BERD sunt următoarele:

–       Dezvoltarea proiectelor-pilot în 4 oraşe care vor demonstra beneficiile         mecanismului CPE (Contract de Performanţă Energetică);

–       Identificarea barierelor şi elaborarea unei legislaţii naţionale care să încurajeze        susţinerea dezvoltării pe scară largă a proiectelor tip CPE;

–       Multiplicarea proiectelor tip CPE pentru un număr de până la 6 municipalităţi,

într-o fază ulterioară;

–       Întărirea capacităţii de colaborare în cel puţin alte 20 de municipalităţi.

BERD a obţinut finanţare de la Fondul Global de Mediu (”GEF”) pentru a dezvolta un Program privind Îmbunătăţirea Eficienţei Energetice în Clădirile Publice din România. Programul se derulează pe o perioadă de 5 ani, din noiembrie 2010, până în octombrie 2015.

În urma documentaţiei specifice depusă la procesul de selecţie şi a vizitei delegaţiei BERD în Municipiul Craiova, în perioada 2-3 septembrie, Craiova a fost selectat ca oraş-pilot în cadrul Programului ESCO de Eficienţă Energetică în sectorul public.

În cadrul Programului ESCO, din Municipiul Craiova au fost aprobate a fi reabilitate  142 de imobile deţinute de 46 de grădiniţe, 23 de şcoli gimnaziale, 24 de colegii şi licee şi de Spitalul Clinicde Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş.

În cadrul Programului ESCO de Eficienţă Energetică în sectorul public, oraşele selectate vor beneficia de:

–       asistenţă tehnică gratuită pentru identificare şi pregătirea proiectelor de eficienţă     energetică în clădiri publice (ex: şcoli, grădiniţe, etc.) şi/sau iluminat public;

–       un mecanism privind finanţarea de către terţi, prin care investiţiile în eficienţă         energetică vor fi efectuate de către o companie ESCO (companii de servicii       energetice) şi care vor fi rambursate din viitoarele economii de energie;

–        facturi reduse de energie care vor conduce la reducerea presiunii asupra bugetului          public;

–         un nivel de confort sporit pentru cetăţeni, cum ar fi căldura şi confortul în şcoli,    străzi mai sigure, iluminate corespunzător.