Doljenii, la pământ cu sănătatea dinţilor

0
870

Medicii dentişti din judeţul Dolj se declară îngrijoraţi de numărul tot mai mic al celor care trec pragul cabinetelor stomatologice pentru un control medical de rutină. Din cauza lipsei banilor, cei mai mulţi doljeni merg la dentist doar atunci când durerile de dinţi devin insuportabile. În unele situaţii este însă prea târziu. În aceste condiţii, ieri, la Craiova specialiştii în domeniu au lansat o dezbatere pe marginea stării actuale de sănătate orală la nivel local. Tot cu această ocazie, s-a discutat despre posibilitatea de a dezvolta programe de educaţie şi prevenţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale în judeţul Dolj.

Evenimentul organizat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a fost moderat de prof. univ. dr. Veronica Mercuţ, decan al Facultăţii de Medicină Dentară, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi a beneficiat de prezenţa autorităţilor locale şi a profesioniştilor în domeniul sănătăţii orale. Dezbaterea  a fost parte a campaniei „Zâmbeşte România”, lansată de de GlaxoSmithKline (GSK) şi Wrigley România. „Trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru a îmbunătăţi sănătatea orală în zona noastră. Este adevărat nu prea avem date statistice pentru ultimii 20 de ani, însă situaţia nu este foarte bună. În ultima perioadă, au fost câteva campanii de prevenţie derulate de Universitatea de Medicină şi Farmacie împreună cu mai mulţi parteneri, de care au beneficiat elevi atât din mediul rural cât şi din Craiova”, a precizat prof. univ. dr. Veronica Mercuţ, decan al Facultăţii de Medicină Dentară, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova

Control gratuit în 48 de cabinete stomatologice din Dolj

Ţinând cond de efectele nefaste pe care o igienă precară a dinţilor le are asupra întregului organism, principalul obiectiv pe termen lung al campaniei „Zâmbeşte România” este de a dezvolta, împreună cu autorităţile centrale şi locale, un proiect cu o durată de 4 ani. Peste 2.000 de elevi din 20 de şcoli şi grădiniţe din judeţ vor fi informaţi asupra rolului deosebit de important pe care îl joacă igiena orală, dar şi despre soluţiile de prevenire a afecţiunilor la nivelul cavităţii bucale.

De asemenea, pentru a încuraja prevenţia bolilor orale, campania „Zâmbeşte România” le oferă doljenilor ocazia de a efectua vizita anuală recomandată la medicul stomatolog.  În perioada campaniei, până pe 31 octombrie, toţi cei interesaţi pot beneficia de un control stomatologic gratuit şi de materiale educaţionale în 48 de cabinete stomatologice din judeţul Dolj. Mai multe informaţii legate de programarea la un control gratuit într-unul dintre cabinetele stomatologice partenere se pot obţine accesând site-ul www.zambesteromania.ro.

Spălatul pe dinţi, o raritate

Nu mai este demult o noutate că afecţiunile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. În condiţiile în care acestea nu sunt însă tratate la timp, pot determina apariţia unor probleme grave de sănătate. Nu degeaba caria dentară este considerată de specialişti cea mai frecventă boală cronică la nivel mondial, afectând deopotrivă copii, adulţi şi persoane în vârstă. S-a ajuns, astfel, la situaţia în care prima vizită la medicul dentist presupune deja tratament stomatologic. Medicii explică faptul că afecţiunile orale pot fi prevenite prin măsuri simple şi eficiente. Este greu de crezut însă că acest lucru se poate întâmpla şi într-o ţară în care nici măcar spălatul pe dinţi nu este o practică zilnică. În privinţa obiceiurilor nesănătoase, medicii au insistat asupra faptului că mulţi dintre elevi nu ştiu încă să se spele pe dinţi, o altă problemă subliniată fiind alimentaţia nesănătoasă.

Numărul pacienţilor cu probleme dentare este în creştere

Conform unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sănătate orală în România,  areieşit că aproape 80% dintre respondenţi au probleme dentare şi apariţia cariilor este cea mai frecventă afecţiune.

Studiul relevă faptul că 4 din 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinţi sensibili sunt durerile apărute în momentul în care mănâncă produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsă de consumul produselor dulci/acre (50%) sau atunci când intră în contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat în cea mai mare parte sângerarea gingiilor după periaj, iritarea gingiei şi inflamaţii ale acesteia.

Românii ajung la dentist doar pentru urgenţe

 Când vine vorba de diferenţele de comportament între restul europenilor şi români la capitolul vizită la medicul dentist, cifrele vorbesc de la sine. Majoritatea occidentalilor merg la stomatolog pentru control de rutină sau tratament de curăţare. În ceea ce priveşte motivele pentru care unii dintre europeni nu au consultat un medic dentist în ultima perioadă, principala motivaţie este aceea că problemele dentare nu au fost suficient de grave (33%). Al doilea motiv menţionat pentru a nu consulta un dentist a fost absenţa dinţilor naturali (16%), urmat îndeaproape de costul ridicat al examenelor de rutină şi al tratamentului (15%). De altfel, în unele ţări, vizita la medicul dentist este obligatorie o dată pe an sau chiar la fiecare şase luni pentru ca persoanele asigurate să continue să beneficieze de asigurarea medicală.

În schimb, în România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost controlul de rutină sau tratamentele de curăţare (27%), tratamentul de rutină (31%) şi tratamentul de urgenţă (40%).

Despre campania „Zâmbeşte România”

Obiectivele Campaniei „Zâmbeşte România” sunt concordante cu cele promovate de Platforma Europeană pentru o Igienă Orală mai Bună, o iniţiativă comună a Asociaţiei Europene pentru Sănătate Publică Dentară (EADPH), Asociaţiei pentru Educaţie Dentară în Europa (ADEE), Consiliului European al Medicilor Stomatologi (CECDO), Programul de Îngrijire Orală Wrigley şi GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.

Potrivit iniţiatorilor acestei campanii, sănătatea orală este esenţială pentru calitatea vieţii şi pentru o stare generală bună a organismului, dar mulţi români suferă din cauza problemelor apărute ȋn urma unei igiene orale precare. Aceste probleme variază de la neplăcerile cauzate de apariţia cariilor, până la dezvoltarea cancerului oral. Scopul campaniei este de a oferi informaţii despre instrumentele necesare ȋngrijirii orale, precum periuţa de dinţi, pasta de dinţi, apa de gură, guma de mestecat fără zahăr, şi acces la servicii medicale stomatologice prin consultaţiile stomatologice gratuite oferite în perioada 1 septembrie-31 octombrie a.c.