Constantin Enceanu, dat afară de la Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase”

6
190

Cunoscutul solist Constantin Enceanu conduce Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova din ianuarie 2010, dar cariera lui managerială se va opri aici. Motivul pentru care acesta trebuie să-şi strângă bagajele şi să plece din fruntea artiştilor craioveni este nota mică pe care a obţinut-o la ultima evaluare care i s-a făcut. 

Constantin Enceanu

Problemele au început pentru Constantin Enceanu în luna august, când autorităţile locale au considerat că managerul de la ”Maria Tănase” trebuie să fie reevaluat. Aleşii locali s-au întrunit atunci într-o şedinţă ordinară şi au aprobat comisia de evaluare care să-l verifice pe acesta. Sorin Manda, proaspăt intrat în CLM Craiova şi doi specialişti în domeniul cultural, Cezar Avram- directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane CS ”Nicolăescu-Plopşor” şi Antoniu Zamfir – manager al Teatrului Liric ”Elena Teodorini” au fost cei propuşi să facă parte din această comisie, aceştia fiind apoi votaţi  de consilierii municipali. O lună mai târziu, în septembrie, Constantin Enceanu s-a prezentat la examen.

Nesatisfăcător la două probe

Potrivit regulamentului de funcţionare, acesta a trecut prin două probe. În prima etapă, a depus la Primărie un raport de activitate, iar apoi a susţinut un interviu în faţa comisiei. Fiecare membru  i-a dat câte două note, una pe marginea proiectului de management şi alta pentru examenul oral. Într-un proiect de hotărâre care este supus spre aprobare consilierilor municipali, în şedinţa de vineri, se comunică nota finală pe care Constantin Enceanu a reuşit să o obţină – 6,68. În raport nu se spune, însă, ce note a oferit fiecare membru în parte, dar se precizează că acest calificativ este”nesatisfăcător” şi că îi dă dreptul comisiei de evaluare să recomande autorităţilor locale să-i înceteze contractul de managment.

Plecarea, la pachet cu laudele

Evaluarea lui Constantin Enceanu este considerată una cu cântec. În urmă cu şase luni, în decembrie 2011, Constantin Enceanu trecea cu bine de o primă evaluare. Comisia de atunci era formată din consilierul Gheorghe Albăstroiu, Cornel Bălosu – şeful Secţiei Etnografie de la Muzeul Olteniei şi Dan Lupescu – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj. Respectând aceleaşi reguli de evaluare, aceştia l-au notat pe Constantin Enceanu cu nota 9.43, recomandând să-şi continue activitatea la conducerea Ansamblului. Trebuie amintit şi faptul că, în destinul de manager al artistului, intervine şi o mică ironie, pe ordinea de zi aflându-se atât evaluarea cu notă mare, care nu a mai apucat să fie votată, cât şi cea cu notă mică.

Mazilit pentru apropierea de fostul primar

Surse din cadrul CLM Craiova spuneau ieri că solistul Constantin Enceanu va pleca întrucât nu mai este dorit de actuala administraţie, acesta fiind asociat fostului primar Antonie Solomon. Oficial, acestuia i s-a reproşat însă faptul că nu a avut prea multe activităţi în ultimul timp şi nu a reuşit astfel să promoveze Ansamblul din postura de manager. Sursele noastre mai spun că Enceanu a fost luat la puricat îndeosebi la mapa de presă, comisia scoţând în evidenţă faptul că nu a avut multe comunicări către mass-media. Cert este că, în ultimul timp, Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase” nu a mai fost solicitat la manifestările organizate de Primăria Craiova, la concertul folcloric dedicat persoanelor vârstnice, ultimul eveniment de acest gen, fiind invitaţi alţi solişti.

Va cânta la altă masă

Odată cu plecarea din funcţia de conducere, Constantin Enceanu nu mai are loc nici printre ceilalţi artişti, motiv pentru care nu mai poate evolua pe scenă alături de aceştia. Sursele din interiorul ansambului susţin că acesta nu se poate întoarce pe un post de solist întrucât nu există nici unul disponibil în acest moment. Asta face ca, dacă va rămâne fără postul de director, Enceanu să fie pus în situaţia să-şi caute un alt ansamblu în cadrul căruia să evolueze. Primul la care solistul se gândeşte ar fi Ansamblul Artistic „Ciocârlia”, din Bucureşti, care funcţionează în cadrul Centrului Cultural al MAI, condus de solista Steliana Sima, o bună prietenă a acestuia. Aceleaşi surse mai spun că plecarea lui Enceanu se va lăsa şi cu alte dezertări, zvonindu-se că Petrică Mâţu Stoian şi Niculina Stoican se pregătesc şi ei să plece din formaţie odată cu acesta.

6 COMENTARII

  1. Asta este culmea! Dai afara o valoare nationala pentru faptul ca nu simpatizeaza un partid!Sa traiasca PSD-ul!Procedeaza foarte bine!Tot respectul pentru domnul Enceanu!

  2. Stimată doamnă Primar,tot respectul pt.dvs-tră.dar nu procedați bine cu dl.Enceanu,asta nu înseamnă că dacă a fost de partea lui Solomon să-l dați afară!Domnul Enceanu este un simbol al cîntecului popular românesc și trebuie respectat ca atare,PSD-ul nu procedează corect,ca de altfel cu mai multe lucruri care l-e face în județ.Tot respectul și pt.dl.Enceanu!

  3. Ce va mai place sa va bateti joc de oameni!
    Hai sa fim seriosi! Daca era din USL sigur lua 10 cu felicitari! Si ne mai miram de ce oamenii valorosi, care nu numai ca spun ca vor sa faca ceva, ci chiar fac asta, se dau la o parte? Sunteti penibili! Dati-l voi afara, ca sigur o sa se bata alte ansambluri pe el. Dar de, nimeni nu-i profet in tara lui! Cu dl. Enceanu in frunte, ansamblul a ajuns printre cele mai bune din tara! Domnule Enceanu, indiferent de actiunile acestor oportunisti, dvs veti ramane un nume in elita folclorului romanesc! Iar ei vor ramane niste ilustrii anonimi!

  4. Tot ce se intampla este jenant! Este cel mai clar caz de epurare politica ! Inteleg sa se faca “curatenie ” acolo unde e lipsa crasa de competenta, dar in acest caz au vazut si au auzit mii de spectatori si cetateni ce valoare are acest om si artist.Craiova va fi de rusinea tarii; va fi un exemplu de autoritati locale ce promoveaza nonvalori !

  5. CUM PUTETI SA FACETI ASA CEVA? DOMNUL ENCEANU ESTE O VALOARE A CANTECULUI POPULAR ROMANESC ,CE FACETI ?INDEPARTATI ARTISTI DE VALOARE?CU EL LA CONDUCERE ANSAMBLUL A INFLORIT A FACUT SPECTACOLE NEMAIPOMENITE.CE FACETI DOAMNA PRIMAR NE FACETI SA NE PARA RAU CA V-AM VOTAT?

Comments are closed.