Statul pregăteşte cooptarea în structura acţionariatului Poştei Române (CNPR) a unui investitor care să contribuie financiar la majorarea capitalului social al companiei, acesta urmând să preia, în schimb până la 34% din acţiunile operatorului poştal naţional, reiese dintr-un document guvernamental. În urma majorării de capital, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni, dar şi-ar putea reduce participaţia până la 51% din titluri. În acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la 15%, dacă nu va participa la majorarea capitalului.
Documentul citat prevede, însă, o majorare de capital la Poşta Română, „în urma căreia statul să deţină minim 51% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea minim 15%”.
Conform aceleiaşi surse, investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani.
În luna august, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a anunţat că discută cu reprezentanţii operatorilor poştali naţionali din Belgia, Austria şi Germania pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române, proces care va avea ca efect implicarea în managementul operaţional şi capitalizarea companiei. Ministrul a subliniat că statul nu va ceda controlul CNPR, urmând să deţină pachetul majoritar de acţiuni din capitalul social în eventualitatea atragerii unui investitor. „Au fost discuţii neoficiale şi cu reprezentanţii Fondului Proprietatea, care, în principiu, şi-au exprimat acordul pentru un astfel de proces”, a spus Vreme. El a adăugat că nu poate avansa un termen privind lansarea acestui proces, dar a menţionat că doreşte conturarea unei opinii clare şi precise într-un interval de timp cât mai scurt.
Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Română este controlată, în prezent, de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%. Compania dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.