Deţinuţii de la Penitenciarul Craiova se califică pentru libertate

0
369

Deţinuţii celei mai mari închisori din Oltenia vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă de îndată ce vor ispăşi pedeapsa pe care o au de executat. Cel puţin asta îşi propun reprezentanţii Penitenciarului Craiova, unde, mai nou, persoanele private de libertate au posibilitatea să se specializeze în utilizarea calculatorului.

Mai exact, deţinuţii vor avea ocazia să câştige o pâine cinstită, urmând un curs de calificare în meseria de “Operator introducere, prelucrare şi validare date”. Despre şansele deţinuţilor de a obţine un loc de muncă după ispăşirea pedepsei s-a discutat în nenumărate rânduri. Importanţa unui astfel de demers este binecunoscută în planul reintegrării sociale şi, tocmai din acest motiv, în închisori se pune tot mai mult accent pe dezvoltarea unor programe de calificare şi recalificare profesională. După cum au căzut de acord majoritatea specialiştilor din sistemul penitenciar, un moment de maximă importanţă pentru orice deţinut, care revine în societate după o condamnare, îl reprezintă obţinerea unui loc de muncă. De multe ori, succesul sau, dimpotrivă, nereuşita unui astfel de demers influenţează în mod decisiv riscul de recidivă. Pornind de la acest aspect, pregătirea deţinuţilor pentru viaţa de dincolo de zidurile închisorii a devenit tot mai importantă, chiar dacă de multe ori sărăcia de pe piaţa muncii este ignorată. În continuare există prea puţine soluţii până şi pentru cei care nu s-au certat cu legea vreodată.

20 de deţinuţi sunt incluşi în program

Cursul din penitenciar se va derula până la sfârşitul acestei luni, mai exact până pe data de 30 octombrie a.c., urmând să fie instruite 20 de persoane private de libertate. În cadrul acestui proiect, s-a creat o reţea naţională de 100 de multiplicatori de formare profesională necesară îmbunătăţirii sistemului de instruire din unităţile penitenciare, reţea din care fac parte şi trei angajaţi ai Penitenciarului Craiova. Aceştia vor instrui persoanele private de libertate care vor participa la cursul de calificare în meseria “Operator introducere, prelucrare, validare date”, la finalizarea căruia vor obţine diplome recunoscute la nivel naţional prin certificarea CNFPA.

În sistemul penitenciar românesc, începând cu anul 2011 se derulează proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, în domeniul major de intervenţie “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.

Cursuri împotriva recidivei

Iniţiativa nu este singulară în cadrul Penitenciarului Craiova. Pe parcursul acestui an aici s-au desfăşurat cursuri de formare profesională cu persoanele private de libertate în meseriile de brutar şi patiser în care au fost iniţiate 27 persoane, confecţioner articole din textile pentru care se pregătesc 53 de persoane, lucrător în comerţ – 31 persoane şi lucrător în cultura plantelor-27 persoane. Cursurile au fost organizate în cadrul unor proiecte europene cu finanţare nerambursabilă care aveau ca scop promovarea incluziunii sociale a persoanelor private de libertate. „Scopul activităţilor de formare profesională a constat în creşterea şanselor de reintegrare socială după liberare ale persoanelor private de libertate prin dezvoltarea unor competenţe profesionale în domenii căutate pe piaţa muncii. S-a reuşit astfel să se diminueze gradul de vulnerabilitate pe care îl au foştii deţinuţi în momentul în care încearcă să se angajeze”, a declarat Cătălin Borleanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Craiova.