Bani cu ţârâita pentru şantierele şcolare – Unităţile de învăţământ au datorii de 62 de milioane de lei

0
324

Executivul a anunţat că va suplimenta bugetul Ministerului Educaţiei cu 38,5 milioane de lei, pentru plata unor arierate ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Cu aceşti bani se va rezolva decât o mică parte din necesarul pentru şantierele deschise încă din 2006 şi abandonate acum în totalitate. Numai în judeţul Dolj ar mai fi nevoie de 62 de milioane de lei pentru încheierea tuturor lucrărilor începute. În prezent, sunt 29 de şantiere nefinalizate, şi lucrări realizate şi neachitate în valoare de peste 3 milioane de lei, care aşteaptă să fie plătite din 2007.

Unităţile de învăţământ au intrat în 2006 într-un amplu proiect de reabilitare şi modernizare iniţiat chiar de Executiv. Au început planuri de investiţii îndrăzneţe. Numai în judeţul Dolj s-au deschis de atunci şi până în prezent 315 şantiere în valoare totală de 175 de milioane de lei. Banii prevăzuţi pentru finanţarea lucrărilor au intrat la timp în conturile unităţilor şcolare decât în primul an de la demararea proiectului naţional. După aceea, facturile au devenit tot mai greu de achitat. Au rămas datorii de 62 de milioane de lei. Nu au fost plătite în totalitate nici lucrările finalizate chiar în 2007, iar în aceste condiţii toate firmele au părăsit şantierele. În prezent, sunt lucrări realizate şi facturate în valoare de 1.138.982 de lei şi lucrări executate şi nefacturate în valoare de 1.904.714 lei. La aceste sume s-ar putea adăuga şi penalităţi. Ultima hotărâre de guvern cu bani pentru şcoli a fost dată în luna mai a acestui an când s-a alocat 565.000 de lei.

Proiecte îngheţate

Fără bani, proiectele au fost îngheţate. La Ciupercenii Noi a început, în 2007, ridicarea unei grădiniţe noi. Într-o primă fază s-au cheltuit 604.000 lei, după care nu au mai fost alocate sumele necesare. Lucrările au fost sistate, de mult timp. Pentru a fi însă duse la final ar mai fi nevoie 335.000 de lei. Şi în satul Brabeţi din comuna Daneţi, dar şi la Desa au fost proiectate astfel de obiective, tot în 2007. Dar nici acestea nu au fost finalizate. Pentru a fi date în folosinţă ar mai trebui alocaţi, cel puţin 100.000 de lei, pentru fiecare construcţie. Aceeaşi situaţie este şi în satul Ţandăra din comuna Goieşti. În această localitate au fost proiectate o grădiniţa şi şcoală nouă, în anul 2009.  Cele două şantiere aşteaptă pomparea unei diferenţe de 120.184 de lei pentru a se finaliza. În comuna Bârca, în anul 2008, a început construcţia unei clădiri-sediu pentru Liceul Teoretic „Adrian Păunescu”. S-a lucrat de 413.000 de lei, dar mai este nevoie de o diferenţă peste 270.000 lei. Aceste sunt doar câteva exemple de unităţi de învăţământ care au început lucrările şi nu le-au finalizat.

Campusuri abandonate

Campusurile şcolare, construcţii unde aveau să fie amenajate cămine, cantine, biblioteci şi bază sportivă, au reprezentat şi ele proiecte grandioase, începute în 2008. În Dolj au fost prefigurate trei proiecte de acest gen, care au fost abandonate pe parcurs. Unul din campusurile şcolare a fost creionat pentru Liceul din Bechet. Investiţia prevăzută era de 15.246.000 lei. Dar potrivit reprezentanşilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au fost plătiţi doar două milioane de lei, fiind realizată decât o baza sportivă. Cel de al doilea campus era pentru Grupul Şcolar „Ştefan Anghel” din Băileşti, dar aici s-a încheiat contractul pentru licitaţia lucrărilor. Nici Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”, lucrurile nu au mers mai bine. Aici s-a realizat doar licitaţia pentru documentaţia tehnică. Deocamdată aceste proiecte au fost trecute pe lista de idealuri pentru multe unităţi de învăţământ pentru că din 2008 până acum nu a mai fost dat nici un semn în legătură cu reluarea lucrărilor.