S-a reîmprospătat parteneriatul cu Franţa

0
281

Ieri, la sediul Prefecturii Dolj, s-a semnat noul acord-cadru între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare(OFII), Prefectura Dolj şi Consiliul Judeţean Dolj, destinat implementării programului experimental franco-român de reinserţie a cetăţenilor români care fac parte din comunitatea rromilor. Deja, peste 60 de persoane au fost sau sunt în curs de repatriere, acestora, prin proiect,asigurându-li-se condiţii de trai. În judeţul nostru fiinţează un Comitet de Pilotaj pentru astfel de acţiuni.

 La întâlnirea de ieri au participat reprezentanţi atât ai administraţiilor locale şi judeţene române, cât şi cei care au venit din partea partenerului de proiect. „Este un program foarte important şi trebuie să mulţumim tuturor instituţiilor cu prerogative în domeniu, de la Prefectură şi până la cele descentralizate sau cu atribuţii în asistenţa şi protecţia socială. Ne dorim cu toţii reintegrarea socială a acestor oameni şi sunt convins că vom reuşi”, a declarat  Sorin Nicolae Răducan, prefect al judeţului Dolj.

Francezii ne ajută

La întâlnirea de ieri au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Alina Tănăsescu, precum şi reprezentanţi ai francezilor. „Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele obţinute în regiunea dumneavoastră. Ne-am axat pe trei secţiuni: şcolarizarea copiilor, oportunitatea găsirii unui loc de muncă şi demararea unor proiecte de deschidere a unor micro-întreprinderi. Noul acord, semnat astăzi, vine în completarea tratatului semnat între Franţa şi România, în ianuarie 2015. Cred că mesajul cel mai important este acela prin care intervenţia noastră în România vizează dezvoltarea generală, aceasta fiind şi dorinţa Ambasadei Franţei, de ajutorare a comunităţilor locale” – HosseinMokry, director al OFII Bucureşti. „Am realizat un progres evident şi ne-am bucurat de susţinerea autorităţilor locale. Cred că toţi ne putem felicita pentru rezultatele obţinute” – Marie HeleneNedelec, vicepreşedinte „Representans de Nantes Metropole”.

Modernizări în judeţ

Primul acord-cadru s-a bucurat de succes, recunoaşterea venind din partea autorităţilor judeţene. „Am avut multe programe realizate, la Segarcea, Vârtop, Sălcuţa Gighera, Sadova etc. La Sălcuţa s-a reabilitat şcoala din satul Mîrza, iar la Vîrtop s-au modernizat vestiarele de la terenul de sport şi s-a înfiinţat un cabinet stomatologic, iar un microbuz primit va fi la dispoziţia tuturor, nu numai pentru cei din comunitatea rromă. De asemenea, prin acest program, peste 60 de persoane s-au întors sau urmează să se întoarcă în România. Este vorba despre opt familii care deja au ajuns în ţară, iar alte 11 sunt în plin proces de revenire, mai ales din zona Val de Marne”, a declarat Alina Tănăsescu.