Adeverinţe de la APIA pentru fermierii care intenţionează să acceseze credite

0
313

De ieri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă şi beneficiarii Plăţii redistributivă – Campania 2015, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la Băncile care au încheiat Convenţii cu Agenţia.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie. „Toate convenţiile încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Bancă şi Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro”, se precizează într-un comunicat de presă al APIA Dolj.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, reprezentanţii APIA vor elibera o Adeverinţă prin care confirmă faptul că Beneficiarul a depus cererea unică de plată pentru schemele de plăţi directe pentru anul 2015 şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative asupra Cererii de plată a Beneficiarului, până la data emiterii Adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare. Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) numai după finalizarea acestor controale.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită

 „De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi plăţii redistributive şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se mai precizează în comunicat. Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită, respectiv 72,69 euro / hectar pentru SAPS și 5,00 euro / hectar pentru primele 5 ha şi de 46,75 euro / hectar pentru restul de 25 ha pentru Plata redistributivă. „Pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29 septembrie a.c inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data solicitării/creditului/semnării contractului de credit şi pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30 septembrie 2015 inclusiv.