Debut al stagiunii teatrale 2014-2015 la Naţionalul craiovean

0
499

După o binemeritată vacanţă de vară ce a răsplătit echipa de actori şi tehnicieni ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, este timpul ca aceştia să reînsufleţească scenele şi să încânte din nou iubitorii de teatru odată cu ridicarea cortinei. Proiecte noi, succese mari – aşa definesc, pe scurt, reprezentanţii instituţiei stagiunea 2014-2015, care reprezintă o promisiune de extindere a vizibilităţii instituţiei de cultură craiovene prin premiere, proiecte colaborative noi, turnee naţionale şi internaţionale, participări la festivaluri de gen şi acţiuni de implicare în viaţa comunităţii.

Deschisă aseară, cu spectacolul „Profu’ de religie”, în regia lui Bobi Pricop, stagiunea va continua cu cea de-a VI-a ediţie a Colocviilor „Ion D. Sîrbu” şi cu „Întâlnirile SpectActor”, care, duminică, 21 septembrie, îl vor readuce la Craiova pe academicianul Răzvan Theodorescu. O săptămână mai târziu, pe 28 septembrie, craiovenii sunt invitaţi la o premieră: „Căpşunile şi orfanii”, proiect realizat împreună cu artişti ai Teatrului de Stat Braunschweig şi ai unei companii independente din Gottingen.

De asemenea, cel mai important proiect teatral derulat în ultimii ani în România, „Rinocerii”, de Eugene Ionesco, în regia lui Robert Wilson, va putea fi revăzut pe 10, 11 şi 12 octombrie, dar şi pe 1 şi 2 noiembrie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a cărui închidere oficială va avea loc la Craiova, pentru prima dată pe o altă scenă în afara capitalei.

„Profu’ de religie”, invitat la festivalurile de teatru de la Oradea şi Bucureşti

Deschiderea noii stagiuni teatrale 2014-2015 a avut loc aseară, cu spectacolul „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care a fost distins cu Premiul Publicului (locul al II-lea) la Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania, 22-24 iunie). Cu acelaşi spectacol, Naţionalul craiovean va fi prezent, pe 23 septembrie, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, pe 24 septembrie urmând să joace aici „Familia Tot”, de Orkeny Istvan, regia Bocsardi Laszlo. Tot în această toamnă, spectacolul „Profu’ de religie” este invitat şi la Festivalul Naţional de Teatru, unde se va bucura de aplauzele primite în două reprezentaţii programate pe 28 octombrie la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, urmat de reprezentaţiile piesei „Familia Tot” din 29 şi 30 octombrie.

Premiera toamnei: „Căpşunile şi orfanii”, spectacol inspirat din drama familiilor plecate la muncă în străinătate

„Căpşunile şi orfanii” / „Erdbeerwaisen” este produsul final al unui proiect teatral intercultural, experimental, multilingvistic şi documentar ce explorează arta de a îmbătrâni în societatea europeană, demarat în anul 2013. Spectacolul va avea premiera absolută la Teatrul Naţional din Craiova pe 28 septembrie şi la Teatrul de Stat Braunschweig din Germania pe 23 octombrie. În perioada 1-4 octombrie, spectacolul va pleca în turneu naţional la Sibiu, Braşov şi Bucureşti.

«Piesa este o creaţie absolut originală a unui colectiv de artişti ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Teatrului de Stat Braunschweig (teatre membre ale Convenţiei Teatrale Europene) şi „werkgruppe2”, o companie independentă de teatru din Gottingen. Titlul spectacolului defineşte o generaţie de copii din România ai căror părinţi au părăsit ţara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinţii sunt numiţi „căpşunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, indiferent că sunt muncitori în construcţii, în şantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate, inclusiv cei angajaţi la negru, reprezentând o cincime din forţa activă de muncă românească.

Atunci când părinţii se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în ţară. Proiectul „Căpşunile şi orfanii” dezbate „preţul” absenţei părinţilor: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinţilor absenţi? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte lipsa cea mai acută? Ce urmări emoţionale, structurale şi pe termen lung  are acest lucru asupra copiilor şi asupra întregii familii?», precizează reprezentanţii TNC.

Proiectul a fost posibil cu sprijinul organizaţiilor Salvaţi Copiii – România, World Vision – România şi Goethe-Institut Bucureşti. Regia artistică a spectacolului este realizată de Julia Roesler, care a şi realizat documentarea, împreună cu Silke Merzhauser şi Gina Călinoiu, iar scenografia şi costumele sunt creaţia lui Adrian Damian. În distribuţie: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Honig şi Oliver Simon.

Trei reprezentanţii cu „Rinocerii” în octombrie, alte două în noiembrie

Spectacolul „Rinocerii”, regizat de Robert Wilson, va fi prezentat în noua stagiune pe 10, 11 şi 12 octombrie, iar pe 1 şi 2 noiembrie în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a cărui închidere oficială va avea loc la Craiova, pentru prima dată pe o altă scenă în afara capitalei. „Rinocerii”, de Eugene Ionesco – cel mai important proiect teatral derulat în ultimii ani în România –  a fost prezentat în premieră la TNC pe 2 iulie a.c. În prealabil, spectacolul a avut cinci repetiţii cu public şi avanpremiere şi a mai fost jucat de două ori după premiera oficială. Timp de mai multe luni, un grup numeros de actori ai Naţionalului craiovean conduşi de Robert Wilson, în fruntea unei echipe de colaboratori veniţi din şapte ţări ale lumii, au pus la cale un spectacol pe cât de complex pe atât de inovator. Publicul şi critica de specialitate au apreciat montarea de la Craiova, iar cronicile profesioniste apărute confirmă valoarea viziunii regizorale şi a spectacolului.

Colocviile „Ion. D Sîrbu”, la a VI-a ediţie

La Craiova se desfăşoară, astăzi, cea de-a VI-a ediţie a Colocviilor „I. D. Sîrbu”, prozatorul şi dramaturgul urmând a fi evocat de scriitori, actori, scenografi, artişti plastici şi universitari din Petroşani, Timişoara, Severin, Bucureşti şi Craiova. Evenimentul are loc în organizarea Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” – care îl şi găzduieşte, cu începere de la ora 14.00 – şi a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, partener fiind Asociaţia Culturală „Taberna”. Iniţiatorul colocviilor este scriitorul Nicolae Coande. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la moarte, respectiv 95 de ani de la naşterea celui care a fost student al lui Lucian Blaga, asistent universitar al lui Liviu Rusu, dar şi deţinut politic în puşcăriile comuniste.

Se vor reuni la Craiova pentru a-l omagia pe importantul scriitor Mihai Barbu, Dumitru Velea, Marian Boboc (Petroşani), Adrian Dinu Rachieru (Timişoara), Ion Barbu (Petrila), Mihaela Bal (Bucureşti), Flori Bălănescu (Bucureşti), Sorin Delaskela (Turnu Severin), Ioan Lascu, Cornel Mihai Ungureanu, Horia Dulvac (Craiova). Invitaţi speciali – Elisabeta Sîrbu, soţia scriitorului, pictorul Viorel Penişoară Stegaru, prieten şi colaborator al scriitorului. Tema dezbaterii colocviilor este „Ion D Sîrbu – un sfert de veac de posteritate”. Cu acest prilej, vor fi lansate volumele semnate de Ioan Lascu, „Ion D. Sîrbu, aşa cum a fost. Convorbiri despre Gary”, şi Ionel Buşe, „Intelocraţi, filosofi, ironişti”, ambele recent apărute la Editura „Ramuri”.

 Prima ediţie a Colocviilor Ion D. Sîrbu a avut loc pe 27 iunie 2009, cu participarea unor instituţii de cultură: Teatrul Naţional şi Universitatea din Craiova, Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj. La această ediţie au luat parte sau au trimis intervenţii redactate scriitorii Paul Goma, Mihai Barbu, Ioan Lascu, Nicolae Coande, Flori Bălănescu, Nicolae Oprea, George Popescu, Toma Velici, Elvira Sorohan, Marian Boboc, Toma Grigorie, Mircea Moisa, actorii Emil Boroghină şi Remus Mărgineanu. Invitat special: Elisabeta Sîrbu, soţia scriitorului.

Următoarele trei ediţii s-au desfăşurat sub egida Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, cu participarea unor scriitori şi oameni de cultură din Craiova: Ionel Buşe, Horia Dulvac, Mihai Ene, Jean Băileşteanu, Alexandra Davidescu, Horia Davidescu, oameni de teatru, prieteni de nădejde ai lui Sîrbu, Lia Boangiu, Petrişor Militaru, Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu etc. La ediţia a IV-a au trimis mesaje de salut şi susţinere scriitorii Virgil Nemoianu şi Vladimir Tismăneanu (SUA).

A V-a ediţie (11-12 octombrie 2013), cu tema „Firesc şi excepţionalism în viaţa şi opera lui Ion D. Sîrbu”, a marcat aniversarea a 94 de ani de la naşterea scriitorului (29 iunie 1919), respectiv 24 de la moartea sa (17 septembrie 1989). Au participat la dezbaterile găzduite de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi de Teatrul Naţional Craiova scriitorii Mihai Barbu, Gheorghe Grigurcu, Flori Bălănescu, Nicolae Oprea, Clara Mareş, Dumitru Augustin Doman, precum şi caricaturistul Ion Barbu, un păstrător autentic al memoriei marelui scriitor. Din Craiova, au participat scriitorii Ovidiu Ghidirmic, Toma Velici, Mihai Ene, Marian Barbu, Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu, Petrişor Militaru, actorul Emil Boroghină, regizoarea Alina Rece.