Clopoţelul a sunat din nou! Emoţii mari pentru elevi în prima zi de şcoală

0
476

După trei luni de binemeritată vacanţă, clinchetul clopoţelului i-a chemat, ieri, din nou în bănci pe elevii doljeni. Plini de emoţii, dar bucuroşi, au pornit, cu mic, cu mare, însoţiţi de părinţi sau bunici, spre şcoală. Bucheţele şi coşuleţele de flori parfumate n-au lipsit nici de această dată din peisajul colorat de glasurile vesele ale micuţilor nerăbdători – unii să-şi reîntâlnească profesorii şi colegii, alţii să-şi cunoască dascălii. Aşa cum se întâmplă în fiecare an, curţile unităţilor de învăţământ din Craiova au devenit neîncăpătoare, adunând mii de şcolari încă de la primele ore ale dimineţii. Fie că au păşit pentru întâia oară la grădiniţă, au început clasa pregătitoare sau clasa I, emoţiile au fost la fel de copleşitoare pentru fiecare copil în parte. Cu măiestrie, dascălii au fost cei care şi-au dat silinţa să-i primească aşa cum au ştiut mai bine. Nici sălile de clasă n-au fost lăsate la voia întâmplării, ci amenajate în aşa fel încât cea dintâi zi de şcoală să fie şi cea mai frumoasă pentru fiecare elev.

“Îi găsesc pe copiii mei atât de frumoşi, expresivi şi voioşi”

Zeci de mii de elevi au început, ieri, un nou an şcolar, care a venit cu emoţii, dar şi cu schimbări. Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” i-a întâmpinat pe elevi într-o atmosferă de sărbătoare, aşa cum se întâmplă în fiecare an. Şi de această dată, doamna învăţătoare Lucia Delevedova a fost asaltată de zeci de buchete de flori parfumate – semn că elevii o iubesc. Aflaţi acum în clasa a II-a B, familiarizaţi deja cu clasa, prichindeii s-au aşezat deja în băncuţele pe care le-au lăsat să odihnească pe timpul vacanţei de vară. Acum au început un nou an şcolar, care promite să fie la fel de bogat atunci când vine vorba de concursuri şi premii. «În clasa a II-a îi găsesc pe copiii mei atât de frumoşi, expresivi şi voioşi, încât nu-mi vine să cred că în trei luni s-a întâmplat acest fenomen de expansiune pe toate planurile. Sunt superbi! Avem planuri mari pentru anul şcolar care tocmai a început, cu atât mai mult cu cât recent am primit o veste grozavă: am luat locul I la un concurs naţional de reviste şcolare cu revista Copacul din Drumul Cunoaşterii. De asemenea, am luat şi locul al II-lea pe ţară cu filmul „Colţ de Rai”, pe care l-am realizat cu copiii mei în luna mai a anului şcolar trecut, şi a fost un început excepţional. Acolo am găsit acea nobleţe sufletească, am redescoperit acele calităţi native ale acestor copii minunaţi», a spus Lucia Delevedova, învăţător la clasa a II-a B la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova.

Primarul Craiovei şi-a dus copilul la grădiniţă

Emoţiile nu le-au ocolit nici pe oficialităţile municipiului Craiova, care, în calitatea de părinţi, şi-au condus copiii la şcoală. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a dus, ieri, micuţul – Robert – la Grădiniţa cu program prelungit “Voiniceii” din cartierul Brazda lui Novac. “Astăzi nu mă aflu aici în calitate oficială, sunt la fel ca şi dumneavoastră, alături de micuţul meu, în calitate de părinte – este prima lui zi de grădiniţă. În acest an am încercat să facem tot ce s-a putut pentru a arăta altfel grădiniţele. Investiţiile nu sunt încă finalizate şi vor continua pe toată durata anului, în weekend pentru a nu fi afectat procesul de învăţare. Emoţiile sunt mai mari pentru cel mic, nu pentru mine. Fiind prima zi de grădiniţă, nu ştiu cum se va descurca, dar este un copil sociabil şi sper că nu vor fi probleme. Le-am spus doamnelor educatoare să nu facă diferenţe între el şi ceilalţi copii. Am înţeles că în grupa lui este şi un copil cu sindrom Down însoţit în permanenţă de bunică. Am ales această grădiniţă pentru că aici a fost şi nepoata mea şi ştiu că este personal foarte bine pregătit. Chiar dacă mi s-a spus că ar fi bine că îl duc în învăţământul privat, eu ştiu că până la urmă sistemul de stat, cel de care avem noi grijă, este cel mai bun”, a afirmat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

«A fi elev la Şcoala “Traian” înseamnă cinste şi responsabilitate»

Emoţii mari au fost şi pentru elevii Şcolii Gimnaziale “Traian”. Aici, deschiderea noului an şcolar a debutat cu Imnul şcolii, intonat de corul de elevi. “Cred că aţi remarcat cu toţii cât de bine arată şcoala noastră astăzi. Într-un timp foarte scurt s-a realizat aici ce nu s-a făcut de 100 de ani. Sala de sport este realizată la standarde europene, extrem de frumoasă – tocmai din acest motiv aştept din partea voastră, a elevilor, respect pentru efortul depus de Primăria Craiova. Toate cele trei locaţii ale şcolii sunt reparate şi igienizate, atât cât s-a putut în cele două săptămâni. Dar lucrările vor continua astfel încât să nu întrerupă procesul de învăţare. Şcoala în care învăţaţi este una de prestigiu în învăţământul doljean, pentru că de-a lungul timpului şi-a câştigat acest loc prin multă muncă. A fi astăzi elev la Şcoala “Traian” înseamnă cinste şi responsabilitate”, a afirmat prof. Maria Daşu, directorul Şcolii Gimnaziale “Traian”.

“Oraşul nostru a fost selectat într-un program al BERD”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a luat parte alături de prefectul judeţului Dolj şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, atât la festivităţile organizate la Şcoala Gimnazială “Traian”, precum şi la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, unităţi de învăţământ pe care le-a absolvit. Edilul le-a spus elevilor că este necesar să înveţe bine, pentru a putea ajunge acolo unde îşi doresc: «Anul acesta, toate cele 62 de şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică au obţinut autorizaţie de funcţionare, mai puţin trei structuri: grădiniţele “Curcubeul copilăriei”, “Aşchiuţă” şi cea din Cernele, care sunt în curs de obţinere a autorizaţiei, după ce s-a făcut racordarea la reţeaua de apă a oraşului şi s-au început reparaţiile. Din păcate, durata de timp a organizării licitaţiei pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ s-a prelungit până la începutul lunii septembrie şi, din cauze obiective, lucrările vor continua până la sfârşitul anului 2013, dar se vor executa în week-end, pentru a nu perturba procesul educaţional. Vestea bună este că există finanţare pentru reparaţii, iar pentru reabilitare termică, oraşul nostru a fost selectat într-un program al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care prevede că unităţile de învăţământ vor beneficia de resurse ce urmează să fie recuperate din scăderea facturilor la utilităţi. Folosesc acest prilej pentru a transmite elevilor că este necesar să înveţe bine, pentru a ajunge în viaţă acolo unde îşi doresc ei şi părinţii lor şi să asigur cadrele didactice de imensul respect pe care li-l port şi de toată disponibilitatea mea pentru colaborare. În acelaşi timp, vreau să transmit şi părinţilor toate gândurile mele bune şi să fie mândri de copiii lor, aşa cum, la rândul meu şi eu sunt mândră de copilul meu care. Vă doresc un an şcolar plin de succese şi împliniri!».