România este pe cale să piardă 800 milioane de euro datorită recoltei slabe din 2012

0
329

BCR oferă microîntreprinderilor şi producătorilor din domeniul agricol credite de investiţii în echipamente şi creşterea suprafeţelor agricole, ca strategie pentru a face faţă anilor secetoşi. Conform unui raport realizat de Departamentul de Cercetare al Băncii Comerciale Române (BCR), România este pe cale să piardă 800 milioane de euro datorită recoltei slabe din 2012. Aproape jumătate din această pierdere ar fi putut fi evitată dacă agricultorii români ar fi avut sisteme adecvate de irigaţii in funcţiune. Dacă productivitatea s-ar situa la nivelul EU, România ar putea să îşi dubleze producţia agricolă, să îşi tripleze exporturile de produse alimentare şi să hrănească 4 ţări de mărimea României.

3,2 tractoare la 100 gospodării

„Proprietăţile din România sunt slab echipate cu sisteme de irigaţie. Acesta este motivul pentru care lupta împotriva „fenomenelor naturii” este pierdută tot mai des, iar culturile sunt tot mai sărace” a declarat Sorin Mititelu, director Managementul Segmentelor Retail BCR. Reprezentantul BCR a mai spus că micro-întreprinzătorii agricoli au alternativa de a fuziona parcelele de teren în exploataţii agricole mai mari pentru a putea accesa mai uşor produse bancare de finnaţre şi alte oportunităţi oferite de econom ia de piaţă. BCR oferă în campania de toamnă 2012 variante de finanţare pentru micro întreprinderi din domeniul agricol adaptate nevoilor lor specifice : achiziţionarea de teren şi utilaje agricole, retehnologizare, reabilitarea terenurilor agricole precum şi pentru activităţile curente, specifice sezonului. „În România sunt 3,2 tractoare la 100 gospodării, în timp ce acest raport este de 11,9 în Ungaria, 43,9 în Polonia şi 70,9 în Cehia. Mai mult, firmele din sectorul agricol nu au, în general, întârzieri la plata ratelor. Acestea sunt două oportunităţi mari pentru noi, iar ofertele de cumpărare a echipamentelor agricole prin leasing sunt extrem de avantajoase”, a precizat Bogdan Speteanu, preşedinte BCR Leasing.

Lipsa pieţei de desfacere – 15%

Conform datelor unui studio derulat de BCR în rândul a 200 dintre clineţii săi microîntreprinderi din domeniul agricol, printre priorităţile antreprenorilor agricoli se numără adaptarea tehnologiilor agricole deţinute la condiţiile climatice (60%), creşterea afacerii şi a suprafeţei cultivate (52%), obţinerea fondurilor pentru dezvoltare (42%) şi asigurarea culturilor (20%). Pentru cei 200 de participanţi la studiul derulat de BCR cea mai mare problemă o reprezintă scăderea producţiei (55%), lipsă de implicare a autorităţilor (33%), lipsa lichidităţilor (28%) şi lipsa pieţei de desfacere (15%).


Creditul APIA SAPS pentru finanţarea nevoilor curente

În premieră  BCR oferă posibilitatea de amânare a rambursării creditului şi a dobânzilor până la încasarea subvenţiei acordate de APIA iar pentru sume mai mici de 150.000 RON, BCR nu solicită garanţii reale


Creditul pentru capital de lucru

Destinat finnaţării nevoilor curente în perioada lucrărilor de toamnă. Creditele pot urca până la de 6 ori valoarea cifrei de afacerii medii lunare, maxim 1 milion RON/250.000 EUR.


Creditul de investiţii pentru achiziţionarea de utilaje

În premieră avem şi creditul pentru achiziţia de terenuri agricole ori reabilitarea acestora, valoarea creditată poate urca până la 85% din valoarea totală, respectiv 70% pentru clienţii start-up.