PSD, PNL, PC şi UNPR şi-au împărţit colegiile parlamentare – Victor Ponta: „Am trecut cu bine testul solidarităţii în USL”

0
281

După încheierea întâlnirii USL de la Murighiol, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că Uniunea şi-a votat împărţirea colegiilor parlamentare, în Comitetele Naţionale Executive ale fiecărui partid, acesta vorbind chiar despre „tratatul de la Murighiol”. Odată încheiată această etapă, Crin Antonescu a spus că următorul pas va fi cel al desemnării candidaţilor, dar de această dată fiecare partid va hotărâ cu ce oameni va veni în faţa electoratului. Victor Ponta a declarat că USL va câştiga 60% din mandatele de parlamentari, dar pentru a asta a cerut colegilor „disciplină şi ordine” în campania electorală. 

Înainte de a începe negocierilor din Deltă se ştia că numărul colegiilor ce revin Alianţa de Centru Stânga (PSD – UNPR) va fi mai mare decât cel al Alianţei de Centru-Dreapta (PNL-PC). ACS va nominaliza candidaţi în 246 de colegii din ţară, iar ACD 206 colegii. 21 de colegii parlamentare eligibile din cele 206 ale ACD au fost rezervat Partidului Conservator. Cinci dintre acestea vor fi în Bucureşti, majoritatea în Sectorul 4, unde primar este Cristian Popescu-Piedone. „Tratatul de la Murighiol a dovedit încă o dată coeziunea USL, nu au fost negocieri simple. Fiecare dintre partide trebuie să câştige după o asemenea asociere, iar cetăţenii să aibă o variantă solidă, coerentă, care este guvernarea USL. Le mulţumesc partenerilor mei care au lucrat la această construcţie, care a fost una destul de laborioasă. Această formulă negociată de colegii noştri, de echipele din fiecare partid, a fost votată în forurile de decizie, Comitetele Naţionale Executive ale partidelor. Rămâne ca într-un termen foarte scurt fiecare partid, alianţă din cadrul Uniunii să desemneze candidaţii respectivi, etapă care urmează”, a declarat Crin Antonescu.

„USL va avea în jur de 60% din mandate”

Victor Ponta a declarat şi el că USL a trecut testul solidarităţii, iar împărţirea colegiilor parlamentare a fost votată în unanimitate: ”Asta este soarta noastră, am trecut cu bine testul solidarităţii în USL. În România exista o tradiţie negativă a alianţelor, putem fi parteneri oneşti şi putem câştiga tot prin această alianţă. Am avut candidaţi comuni la locale şi am câştigat alegerile, avem un Guvern comun, avem candidaţi comuni la parlamentare, gata cu negocierile. De luni ne întoarcem la zona executivă, iar restul colegilor la campania electorală. Vrem să schimbăm regimul Traian Băsescu, vrem să guvernăm pentru cel puţin patru ani, să punem România pe o direcţie bună. Nu am avut nici un vot împotrivă. Absolut toată lumea de luni se pune la treabă”. Preşedintele PSD a mai declarat la Murighiol, că USL va câştiga în jur de 60% din mandatele parlamentare: „În mod sigurj, şi nu am dorinţe extra-optimiste, pe tot ceea ce am făcut, că am luat practic colegiu cu colegiu, USL va avea în jur de 60% din mandate. Asta e foarte clar”. Însă acesta a spus că acest lucru va fi posibil cu „disciplină şi ordine” în campania electorală: „Vor avea toată libertatea din 9 decembrie. Până pe 9 decembrie avem o bătălie foarte grea de dus după care avem Congres. La congresele noastre e democraţie totală, toată lumea spune tot ce vrea. Iubesc democraţia, dar nu în campania electorală. În campania electorală – disciplină şi ordine”.

„În PNL va exista o completare a grupurilor parlamentare”

Mihai Voicu

Purtătorul de cuvânt al PNL, preşedintele organizaţiei de Dolj, Mihai Voicu, a anunţat şie le că liberalii au un număr „consistent” de mandate suplimentare faţă de numărul de parlamentari actuali: „Ca principiu general, nominalizările persoanelor vor intra imediat după finalizarea negocierilor în mecanismele interne ale fiecărui partid. Pot să vă răspund că prin natura scorului pe care îl vom obţine, PNL va avea un număr consistent de mandate suplimentare faţă de numărul de parlamentari actuali, aşa că cel puţin din perspectiva PNL va exista o completare, să nu îi spunem reîmprospătare, foarte serioasă a grupurilor noastre parlamentare”.

„Orice fel de campanie electorală trebuie pregătită cu maximă atenţie”

Întrebat cum se pregătăteşte USL de campania electorală având în vedere că preşedintele PDL, Vasile Blaga, este un foarte bun organizator de alegeri, Mihai Voicu a spus că şi la alegerile locale 2era foarte bun organizator”, dar nu a avut rezultate: „Orice fel de adversar trebuie tratat serios şi orice fel de campanie electorală trebuie pregătită cu maximă atenţie, indiferent de adversar. Însă trebuie să fac o observaţie – spuneaţi că domnul Blaga este un foarte bun organizator – domnul Blaga era un foarte bun organizator şi la alegerile locale când a condus campania electorală şi din 15 preşedinţi de Consiliu Judeţean a rămas cu doi. Nu e prima campanie electorală la care participăm. Nici măcar în USL nu este prima campanie electorală, am parcurs împreună şi alegerile locale şi referendumul pentru demiterea preşedintelui. Nu avem niciun fel de probleme de organizare internă şi mai mult decât atât în acestă campanie electorală, experienţa pe care o avem, numărul mare de aleşi locali şi scorul din sondajele de opinie – nu trebuie să uităm lucrul acesta – vor fi toate elementele care or să conteze foarte mult”.

În PNL parlamentarii în funcţie au dreptul să îşi păstreze colegiul

Mihai Voicu a mai anunţat că, în PNL, parlamentarii în funcţie au dreptul să îşi păstreze colegiul şi să candideze pentru un nou mandat. „Să nu uităm că termenul limită de depunere a candidaturii este 30 octombrie, este mult prea devreme să vorbim de persoane. Noi avem mai multe hotărâri ale organismelor noastre interne de conducere ale PNL prin care orice parlamentar în funcţie, care a fost alături de noi în aceşti patru ani, dintre care marea majoritate a acestei perioade a fost una foarte grea, de opoziţie, au dreptul să-şi păstreze colegiul, să candideze pentru un nou mandat”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Înţelegerea dintre pesedişti şi penelişti nu a căzut foarte bine PDL şi unor partiduţe şi ONG-uri, care sperau că în momentul împărţirii colegiilor parlamentare vor ajunge la neînţelegeri, şi eventual la o rupere a Uniunii. Asta nu înseamnă că întâlnirea de la Murighiol a fost una uşoară, dar liderii USL au dat încă odată dovadă de maturitate politică.