Închisoare cu executare pentru Anghel şi Diaconescu – Foştii judecători de la Tribunalul Dolj, vinovaţi de luare de mită

0
364

Foştii judecători ai Tribunalului Dolj, Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, au fost condamnaţi la 4 ani, respectiv 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Cei doi avocaţi inculpaţi în acelaşi dosar au scăpat mult mai ieftin, aceştia primind un an, respectiv un an şi şase luni de închisoare pentru trafic de infleunţă. Hotărârea a fost pronunţată vineri după-amiază, de magistraţii Curţii de Apel Cluj, şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bogdan Diaconescu

După un proces care a durat mai bine de doi ani, Curtea de Apel Cluj a pronunţat, vineri după-amiază, sentinţa în dosarul celor doi judecători de la Tribunalul Dolj acuzaţi că au cerut şi primit bani de la trei deţinuţi pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul în care cei din urmă erau judecaţi (în stare de arest preventiv) pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Atât foştii magistraţi, Bogdan Diaconescu şi Laurenţiu Anghel, cât şi avocaţii Octavian Ciucă şi Ion Militaru, care au mijlocit primirea şpăgii, au fost găsiţi vinovaţi de instanţă şi condamnaţi la închisoare cu executare. Dacă avocaţii au scăpat mai uşor, Octavian Ciucă primind un an de închisoare pentru trafic de influenţă, iar Ion Militaru un an şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă, faţă de judecători instanţa a fost puţin mai dură. Astfel, Laurenţiu Anghel a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi 4 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 4 ani închisoare, în timp ce Bogdan Diaconescu a primit 4 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În plus, instanţa a mai dispus ca cei patru inculpaţi să plătească în favoarea statului cheltuieli judiciare, după cum urmează: Ion Militaru şi Octavian Ciucă câte 28.400 lei fiecare, în timp ce Anghel şi Diaconescu câte 28.200 lei fiecare. Hotărârea Curţii de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de procurorii DNA.

Laurenţiu Anghel

Reamintim că, cei patru a fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, la jumătatea anului 2010. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii anticorupţie au reţinut faptul că, „pe 5 mai 2010, inculpatul Diaconescu Marius – Bogdan, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Diaconescu Marius – Bogdan. Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, inculpatul Anghel Laurenţiu Traian, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani închisoare. Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Diaconescu Marius – Bogdan prin intermediul inculpaţilor Ciucă Octavian Tiberius şi Anghel Laurenţiu Traian în scopul menţionat mai sus. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius – 12.000 euro iar Anghel Laurenţiu Traian – 5.000 euro”, după cum au comunicat la vremea respectivă reprezentanţii DNA. Pe 5, respectiv 6 mai 2010, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorilor Anghel Laurenţiu Traian şi Diaconescu Marius Bogdan, ambii petrecând aproape un an după gratii, în stare de arest preventiv.

În ceea ce-i priveşte pe denunţătorii judecătorilor, pe 15 aprilie 2011 aceştia au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Sergiu Stănăgoi a primit 6 ani de închisoare, Constantin Drîmboi 5 ani de închisoare şi Marian Ciucă 6 ani închisoare.