Master Planul de apă al Doljului – Gata de implementare

0
550

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj este pe cale de a-şi vedea realizat unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii cu finanţare europeană, pe POS Mediu – este vorba de Master Planul privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate –, evaluat la 185 de milioane de euro (cu tot cu TVA), ceea ce îl face al treilea proiect pe ţară, ca valoare. După ce a fost trecut şi ultimul hop, respectiv transferul unui teren din domeniul public al statului în domeniul public al localităţii Segarcea, şi asta după luni întregi de tergiversări, acum se aşteaptă doar semnarea contractului de finanţare, la Ministerul Mediului, pentru ca lucrările să fie demarate. De acum înainte, de proiect va răspunde Compania de Apă Oltenia (CAO), adică operatorul regional de apă, şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), formată din reprezentanţii tuturor localităţilor beneficiare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: „Dincolo de problemele apărute pe parcurs, ceea ce este important de reţinut e faptul că în judeţul Dolj urmează să fie investite 185 de milioane de euro. Aproape 80% din această sumă vine de la Uniunea Europeană, 11,8% de la bugetul de stat, noi, CJ Dolj, contribuim cu aproape 2% din valoarea proiectului, respectiv 611.000 de euro, iar Compania de Apă vine cu o cofinanţare de 9%, pentru asigurarea căreia va face un împrumut bancar. Din momentul în care se va semna contractul de finanţare, singura instituţie care se va ocupa de implementarea Master Planului va fi Compania de Apă Oltenia, care va derula toate licitaţiile pentru execuţia lucrărilor. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, al cărei preşedinte sunt, va fi forul de decizie pe acest proiect, în sensul că toate hotărârile, documentele şi avizele necesare vor trebui să aibă girul acestei structuri”.

După şase ani de la începerea discuţiilor pe marginea acestui proiect, denumit de presă Master Planul de apă sau „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Dolj”, cum a fost el botezat oficial, este la un pas de punerea în practică. Chiar dacă, deocamdată, nu se cunoaşte data exactă la care va fi semnat contractul, parafarea lui este o certitudine, după cum ne-a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa: „Consiliul Judeţean Dolj a început să se preocupe de realizarea Master Planului de apă încă din 2005, deoarece ştiam de problemele existente vizavi de calitatea apei, care este plină de nitraţi şi nitriţi. Ne-am dorit, astfel, ca toate comunităţile urbane şi, acolo unde a fost posibil, comunele limitrofe, să aibă acces la reţele moderne de alimentare cu apă şi canalizare. De pe urma acestui proiect vor beneficia 389.697 de locuitori din Craiova, Calafat, Băileşti, Filiaşi, Dăbuleni, Segarcea, Bechet, precum şi comunele Poiana Mare, Călăraşi, Ciupercenii Vechi, Desa, Ghidici şi Rast, în aceste localităţi urmând să se investească masiv în extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, dar şi în sistemul de colectare şi epurare a apelor uzate. Aşteptăm, din moment în moment, semnarea contractului de finanţare între Ministerul Mediului şi Pădurilor, în calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu, şi Compania de Apă Oltenia, în calitate de beneficiar. În final, proiectul trebuie avizat, prin semnătură şi ştampilă, de către mine, în calitate de preşedinte al ADI Oltenia”.

Doi ani şi patru luni, pentru transferul unui teren

Pentru a ajunge aici, adică la semnarea contractului, CJ Dolj şi localităţile beneficiare au avut de parcurs mai mulţi paşi şi nu a lipsit mult ca proiectul să se înece la mal. Concret, după ce toate cele 13 unităţi administrativ-teritoriale şi-au dat acordul pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia, iar Regia de Apă Craiova a primit statutul de operator regional de apă, transformându-se în Compania de Apă Oltenia S.A., singurul lucru care mai rămăsese de făcut era transferul unei suprafeţe de teren de 3,2 ha din domeniul public al statului şi din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) în domeniul public al oraşului Segarcea şi administrarea Consiliului Local Segarcea. Uşor de zis, greu de realizat. „Vreau să subliniez că proiectul a fost aprobat de către Comisia Europeană în data de 10 martie 2011, fără nici un amendament. Asta înseamnă că cei de la Comisie au fost de acord atât cu indicatorii tehnici, cât şi cu valoarea investiţiei, care este de 185 de milioane euro cu tot cu TVA. Dacă Guvernul ar fi aprobat hotărârea prin care se transfera acel teren de la ADS la Consiliul Local Segarcea, noi am fi putut semna contractul pentru Master Planul de apă încă din martie anul acesta. Dar, nu se ştie din ce motive, proiectul nostru a stat blocat la Guvern până în data de 7 septembrie, hotărârea mult aşteptată fiind publicată în Monitorul Oficial abia pe 14 septembrie. Din informaţiile mele, acest proiect de hotărâre a fost scos intenţionat de pe ordinea de zi a mai multor şedinţe de Guvern, însă ne bucurăm că, în sfârşit, lucrurile s-au rezolvat, şi cu ajutorul colegilor din Prefectura Dolj. Ştiind cât de important este acest transfer de proprietate pentru soarta Master Planului, Consiliul Judeţean a transmis la MAI documentaţia necesară elaborării hotărârii de Guvern încă din data de 22 martie 2009. Abia la un an de la depunerea actelor solicitate, adică pe 30 iunie 2010, ADS şi-a dat acordul pentru transferul terenului către oraşul Segarcea, iar după încă un an şi trei luni, hotărârea a apărut în Monitorul Oficial”.

Cei mai mulţi bani revin Craiovei

Fiecare localitate beneficiară a Master Planului va avea parte de investiţii importante în infrastructura de apă şi apă uzată, investiţii care se ridică la zeci de milioane de euro. „Consiliului Judeţean Dolj îi vor veni 33,5 milioane de euro, fără TVA, din această investiţie, sumă cu care se va realiza aducţiunea de apă în zona Calafat – Poiana Mare, canale colectoare de transfer al apelor uzate între Ciupercenii Vechi şi Calafat, Poiana Mare – Rastu Nou, Băileşti – Rastu Nou, Dăbuleni – Călăraşi – Bechet, Segarcea – Cerăt, şi trei staţii de epurare a apelor uzate, în localităţile Rastu Nou, Bechet şi Cerăt. Însă, cea mai mare parte din banii alocaţi prin Master Plan, respectiv 38,15 milioane de euro, fără TVA,  revine municipiului Craiova, aşa cum era şi firesc, având în vedere numărul de locuitori. Cu această sumă vor fi reabilitate staţia de tratare de la Işalniţa, reţeaua de alimentare cu apă, pe o lungime de 34 de km, şi reţeaua de canalizare, pe o porţiune de 1,6 km, aceasta din urmă urmând a fi şi extinsă cu 68 de km. De asemenea, vor fi construite mai multe staţii de pompare a apelor uzate noi”, a explicat preşedintele Ion Prioteasa. La Filiaşi, aducţiunea Izvarna va avea un nou branşament, iar staţia de epurare va fi reabilitată, reţeaua de alimentare cu apă va fi extinsă cu 18 km, în timp ce sistemul de canalizare va fi extins cu 31,5 km. Costul total al investiţiilor din oraş se va ridica la 14,25 milioane de euro. Municipiul Calafat, împreună cu Ciupercenii Vechi, vor beneficia de 11,6 milioane de euro, care vor fi investite în reabilitarea staţiei de tratare de la Calafat, realizarea unei instalaţii pentru eliminarea fosforului la staţia de epurare a oraşului, realizarea unei aducţiuni de apă Calafat –Ciupercenii Vechi, a unei reţele de alimentare cu apă, pe 13,8 km, şi a unei reţele de canalizare, pe 12,6 km. Municipiul Băileşti va beneficia de investiţii de 11 milioane de euro, pentru modernizarea gospodăriei de apă cu instalaţie pentru tratarea acesteia, reabilitarea reţelei de apă, pe o lungime de 5,6 km, şi extinderea acesteia cu 6 km, iar reţeaua de canalizare va fi şi ea extinsă cu 37,2 km.

6,7 milioane euro pentru Dăbuleni

Oraşul Segarcea are prevăzută suma de 12,3 milioane de euro în vederea construirii unei staţii de tratare a apei şi a gospodăriei de apă şi aducţiune şi pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. În Dăbuleni, se vor construi, cu 6,7 milioane de euro, 43,8 km de reţea de canalizare şi mai multe staţii de pompare a apelor uzate. Cu 4,2 milioane de euro, la Călăraşi vor fi extinse reţelele de alimentare cu apă (10,4 km) şi canalizare (20,9 km), dar şi gospodăria de apă şi frontul de captare. Bechetul va primi 5,8 milioane de euro, pe care îi va investi, la fel ca şi Călăraşiul, în extinderea reţelelor de alimentare cu apă – 27,4 km şi canalizare – 6,2 km, în extinderea gospodăriei de apă şi frontul de captare, respectiv realizarea de staţii de pompare a apelor uzate. Comuna Poiana Mare va fi împânzită de circa 40 de km de reţele de alimentare cu apă şi cam tot atâţia de canalizare, şi de o gospodărie cu apă, costul total al acestor  investiţii ridicându-se la 12,3 milioane de euro.