Doljenii, afectaţi de infecţiile din spitale

0
384

În spitalele din judeţul Dolj s-au înregistrat în prima parte a acestui an 70 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţii intraspitaliceşti, cam tot atâţia ca şi anul trecut. În ciuda acestei statistici, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că nu există motive de îngrijorare, numărul de cazuri raportate fiind în limitele acceptate la nivel european.

După ce doi pacienţi au decedat la Spitalul Judeţean din Galaţi ca urmare a unor afecţiuni căpătate chiar în unitatea sanitară, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică din toată ţara să supravegheze mai atent modul în care sunt respectate prevederile referitoare la prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Prin urmare şi inspectorii din cadrul DSP Dolj au demarat în ultimele săptămâni o serie de verificări în unităţile sanitare, în special în cele care sunt predispuse la apariţia unor astfel de probleme.

Concluzia echipelor de control a fost că din cauza lipsei fondurilor necesare apar unele disfuncţionalităţi, însă, în general, unităţile sanitare nu au înregistrat cazuri deosebite. Asta chiar dacă, în repetate rânduri, reprezentanţii spitalelor au semnalat că fondurile insuficiente nu le permit să achiziţioneze soluţii dezinfectante sau mănuşi de unică folosinţă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, cele mai multe infecţii intraspitaliceşti s-au înregistrat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, acolo unde şi numărul intervenţiilor chirurgicale este mai mare.

„Există o supraveghere continuă”

De alfel, la Spitalul Judeţean din Craiova există aproape toate specialităţile chirurgicale şi, în plus, cea mai importantă secţie de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din judeţ. Din acest motiv, şi riscul de infecţii intraspitaliceşti este mai mare. Aici, ca şi în alte unităţi sanitare din judeţ, există compartimente în cadrul cărora medicii epidemiologi au datoria să verifice zilnic dacă în secţiile cu risc se respectă prevederile în vigoare. „Acest control a urmărit respectarea Ordinului 916/2006 privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale. La noi în judeţ, toate spitalele au compartimente care se ocupă de aceste probleme. Spitalul Judeţean din Craiova are un serviciu cu doi medici epidemiologi plus personal sanitar mediu. La fel şi Spitalul Municipal Filantropia. În celelalte unităţi sanitare funcţionează astfel de compartimente în care lucrează medici epidemiologi recoltează probe pentru a vedea dacă nu există contaminare. Se iau probe de pe mâini, de pe mănuşi sau de pe instrumentar. Există o supraveghere continuă. Din acest motiv pot spune că probleme deosebite nu am avut”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Numărul de infecţii intraspitaliceşti se menţine la nivelul anului trecut

Pe parcursul anului trecut, în judeţul Dolj au fost raportate 112 cazuri de infecţii intraspitaliceşti şi o rată de incidenţă de 1,08%. Iar specialiştii DSP Dolj se aşteaptă ca şi anul acesta numărul de infecţii căpătate în unităţile sanitare să rămână la acelaşi nivel. Cele mai multe cazuri au fost pe secţiile de chirurgie, urmate de pediatrie, nou-născuţi şi neurologie. Tipurile de infecţie depistate sunt în plagă chirurgicală, infecţii de tract digestiv, septicemie sau infecţiile respiratorii. În 2010, pe primul loc din acest punct de vedere s-a aflat Spitalul Judeţean din Craiova, unde au fost depistate 73 de cazuri, urmat apoi de Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova cu 18 cazuri, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova şi Spitalul Orăşenesc Filiaşi cu câte trei cazuri de infecţii nosocomiale, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova cu două cazuri şi Spitalul Orăşenesc Dăbuleni unde s-a înregistrat un caz.

Printre unităţile sanitare în care infecţiile intraspitaliceşti au lipsit cu desăvârşire pe parcursul anului trecut se numără Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna şi Spitalul Orăşenesc Segarcea.