Elevii de la „Elena Cuza” vor promova situl de la Desa în Germania

0
734
Situl arheologic de la Desa

Trei eleve de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova – Mihaela Lavinia Brânduşa, Mara Buliga şi Angela Tăutu – vor reprezenta România, săptămâna viitoare, la conferinţa internaţională din Germania „Dunărea unită”, organizată cu elevi din 10 ţări, care prezintă diverse obiective de pe fluviu. La acest eveniment, liceenele vor promova situl arheologic de la Desa sub genericul „Dunărea- fluviul care a văzut totul”, încercând să răspundă la întrebările „Ce ne dezvăluie descoperirile de la Desa despre viaţa şi istoria din sud-vestul României şi ce semnificaţii au pentru întregul spaţiu al Dunării?”, „De se ocupă tinerii în timpul lor liber din iniţiativa proprie cu dezgroparea unor pietre”.

„Prin acest proiect noi vrem să promovăm atât munca depusă de arheologi care presupune mult efort şi multe ore petrecute în soare şi praf, dar şi partea frumoasă a lucrurilor: descoperirile. Sperăm astfel să atragem mulţi tineri astfel spre această profesie pentru că este important noi şi pentru societate să se cunoască trecutul”, a precizat eleva Mara Buliga, pasionată de arheologie, prezentă în fiecare vară la săpăturile de la Desa.

Proiectul, selectat în urma unei competiţii internaţionale

Elevele Colegiului Naţional „Elena Cuza” vor fi însoţite de profesorul lor de Limba germană, Holger Huck care le-a sprijinit în realizarea proiectului, ce a trecut printr-o preselecţie cu 300 de concurenţi din toate cele 10 ţări traversate de Dunăre, la finalul căruia s-au stabilit câştigătoare doar echipaje din 18 şcoli. „Sunt foarte fericit să merg cu aceste eleve la întâlnirea din Germania. Este de admirat că din multele proiecte aplicate a fost ales şi proiectul lor, iar Colegiul Naţional „Elena Cuza” este una din cele 18 şcoli din cele zece state traversate de Dunăre, care interacţionează pe tema spaţiului acestui fluviu în Germania”, a precizat profesorul Holger Huck. În aceeaşi formulă, vor fi prezenţi şi în 2012 la o cea de a doua conferinţă internaţională, care va avea loc în Ungaria, iar în 2013 la Constanţa, unde proiectele vor fi prezentate la o mare expoziţie.

Proiectul „Dunărea Unită” este organizat prin programul PASH, finanţat de Biroul de Externe şi are ca scop susţinerea şcolilor de pretutindeni, care realizează cursuri de Limba germană de înaltă calitate. Iar Colegiul Naţional „Elena Cuza”  a fost declarat oficial şcoală a reţelei PUSH în luna mai a.c., având astfel  să le ofere elevilor posibilitatea nu doar să cunoască materia pentru examene, ci şi importante mijloace de comunicare.