Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, garantează că nu va fi influenţă politică la concursul pentru directorii de şcoli

0
576
Influența politică în numirile de directori sau inspectori școlari “garantez că nu va mai fi” realitate, a spus duminică seară, într-un interviu acordat B1 TV,  preluat de edupedu.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a adus ca argument componența comisiei de interviu la viitorul concurs de directori de școli, comisie ce include doi profesori titulari și un reprezentant al mediului privat. Întrebat, în același interviu, câți inspectori a schimbat, el a spus că “sub 10”, dar că a făcut acest lucru “pe baza neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu”. 

La observația realizatorului că acest lucru n-ar însemna “epurare politică”, Sorin Cîmpeanu a spus că “nici nu va fi”.

“Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”, a afirmat ministrul.

  • Întrebat cum poate să garanteze că nu va mai exista influență politică, ministrul a spus: “Asumându-mi responsabilitatea pentru relevanța și securitatea subiectelor. Cine nu ia peste 7 la examenul scris, poate să fie membrul oricărui partid politic, nu intră în comisia de interviu. Cine intră în comisia de interviu va trebui să convingă un reprezentant al mediului privat și încă doi reprezentanți aleși prin vot secret, profesori titulari. Ceea ce până acum n-a mai fost.”

Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL, coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori. Detalii, mai jos.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, publicată acum o săptămână, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:

  1. Președinte – un inspector școlar
  2. Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului localun reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional.