Pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard: Din banii Armatei Române, 275 de milioane de lei vor merge la Fabrica de Avioane

0
794

          Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală pentru Armamente, şi Avioane Craiova S.A. au semnat la finele săptămânii trecute, la Craiova, în prezenţa premierului Ludovic Orban, a ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă şi a ministrului Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, contractul pentru „Revitalizarea şi modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naţionale în configuraţia IAR-99 SM”. Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului, informează MApN.

Obiectivul principal al revitalizării şi modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de şcoală şi antrenament necesare pregătirii avansate a piloţilor pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menţinerea capabilităţii aeriene de sprijin aerian apropiat şi intervenţia împotriva ţintelor aeriene de viteză mică. Nicolae Ciucă a apreciat importanţa semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât şi pentru industria naţională de apărare, şi a exprimat speranţa că prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni.

Strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare

          Fabrica de Avioane Craiova se alătură, de astăzi, celorlalte companii din industria naţională de apărare care participă la programele esenţiale de înzestrare ale Armatei României: Uzina Mecanică Bucureşti, Aerostar Bacău, Automecanica Mediaş, şi multe alte companii româneşti care sunt furnizori secundari. „În prezenţa premierului României, reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Armamente şi cei ai Fabricii de Avioane Craiova au semnat un contract deosebit de important, atât pentru Armata României, dar şi pentru cei 300 de angajaţi ai fabricii. Avioane Craiova va revitaliza şi moderniza 10 aeronave IAR-99 Standard ce vor fi folosite la pregătirea piloţilor Forţelor Aeriene pentru trecerea pe aeronavele F-16 Fighting Falcon, în termen de 48 de luni de la semnare. În total, din banii alocaţi pentru înzestrarea Armatei României, aproximativ 275 de milioane de lei, fără TVA, vor merge la Fabrica de Avioane pentru modernizarea şi revitalizarea celor zece aeronave româneşti, atât de necesare piloţilor din Fortele Aeriene Române. Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloţii vor putea fi pregătiţi şi pentru antrenamentul de luptă şi vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acţiuni militare concrete. Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A, Ministerul Apărării Naţionale respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, respectiv angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România”, a precizat ministrul Nicolae Ciucă.

Acţiunile au crescut cu 30%

            Lucrările de revitalizare şi modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova S.A. se vor realiza şi prin implicarea altor operatori economici români şi străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naţionale. Premierul Ludovic Orban a spus că acest proiect este unul complex, de anvergură, şi va reprezenta un punct de plecare pentru dezvoltarea şi evoluţia tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forţelor Aeriene Române. Anunţul făcut la Craiova a revitalizat şi piaţa de capital astfel că pe Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Avioane Craiova (AVIO), vineri, 14 august, au înregistrat o crestere de aproape 30%, astazi, la 4,26 lei/unitate. 

Avioane Craiova va fi declarat Centru naţional de mentenanţă

Din delegaţia prezentă la Craiova nu a lipsit nici ministrul Economiei, Virgil Popescu care a aprecizat că dezvoltarea infrastructurii este un pilon cheie pentru creşterea economică a României. “Astăzi am fost împreună cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Apărării Naţionale Nicolae Ciucă şi ministrul Tineretului şi Sportului Ionuţ Stroe în vizită pe şantierul Drumului Expres Craiova – Piteşti. De asemenea, am vizitat şi Fabrica de Avioane Craiova unde s-a semnat contractul ”Revitalizarea şi modernizarea aeronavelor IAR 99 Standard din dotarea MApN, în configuraţia IAR 99 SN”. În şedinţa de Guvern, vom întregi acest lucru al Avioanelor Craiova şi vom aproba un memorandum prin care Avioane Craiova va fi declarat Centru naţional de mentenanţă IAR 99 în aşa fel încât Avioane Craiova să fie de referinţă pentru modernizarea acestor avioane.”, a mai spus Virgil Popescu.

“Veţi avea unde să lucraţi

Profesorul Alexandru Gîdăr, consilier judeţean şi candidatul organizaţiei judeţene a PNL la funcţia de preşedinte al CJ Dolj consilier judeţean, prezent la eveniment, a ţinut să precizeze, că din perspectivă locală, acest contract este extrem de important, pentru că el înseamnă locuri de muncă, tinerii  nu vor mai pleca şi vor putea lucra la această fabrică. “Fabrica de Avioane Craiova va moderniza 10 aeronave IAR 99 SN din dotarea MApN, pe care se vor antrena viitorii piloţi de F16. Odată cu acest program, va fi asigurată şi dezvoltarea economică, menţinerea capacităţi industriale, crearea de locuri de muncă, precum şi investiţii în cercetate, inovare, dezvoltare. Pentru mine este o veste extraordinară. La Craiova, avem în cadrul Facultăţii de Electrotehnică, specializarea Aerospaţiale. Cred că astăzi am transmis mesajul cuvenit. Ne gândim la voi, din toamnă aveţi unde să faceţi intershipuri şi după terminarea facultăţii aveţi unde să vă angajaţi”, a precizat Alexandru Gîdăr.