Medalia de bronz a Olimpadei Internaţionale a „Ştiinţelor Pământului ” a ajuns la Craiova

0
653

O nouă performanţă remarcabilă, obţinută de un elev din judeţul Dolj, este medalia de bronz la Olimpiada Internaţională a „Ştiinţelor Pământului”, care a intrat în posesia lui Florian Călina, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Competiţia a avut loc în Thailanda, unde au fost mai multe probe de susţinut, toate cu grad de dificultate maxim.

Florian Călina este unul dintre elevii geniali ai Craiovei, multiplu medaliat la fazele naţionale şi internaţionale ale Olimpiadelor, la diverse discipline. Este cel care, datorită performanţelor obţinute, a adus Faza naţională a Olimpiadei de Chimie la Craiova, în anul 2017. Este pasionat de pictură, şah şi lingvistică, la acest din urmă domeniu fiind şi premiat la mai multe concursuri de anvergură. În aceste zile, Florian a fost prezent în Thailanda, în cadrul lotului naţional al României, unde a obţinut medalia de bronz.

În urmă cu foarte puţin timp, a acordat un amplu interviu, prezentat în cotidianul nostru, din care redăm câteva pasaje: „Din Craiova nu mai este niciun un elev, suntem patru tineri din Oradea, Iaşi şi Bucureşti. Ne-am pregătit, timp de două săptămâni, la Facultatea de Biologie, cea de Geografie, din cadrul Universităţii din Bucureşti, precum şi la Observatorul Astronomic „Urseanu” şi la Institutul Meteorologic. … Nu pot să spun că am aşteptări, pentru că, la etapele naţionale şi de restângere a lotului ştiam cu cine voi concura, dar acum sunt şi alţi copii din alte ţări. Sunt emoţionat, în sensul bun, fiindcă ştiu că subiectele se schimbă de la an la an. … Le sunt recunoscători tuturor celor care mau pregătit – prof. Octavian Georgescu  – la Astronomie, Ioana Ioniţă, la Fizică, fiind şi dirigintă,  Camelina Ştefan  – Biologie şi  Magda Avram, la Geografie, care, chiar dacă nu mi-a fost profesoară la clasă, m-a ajutat foarte mult ( din echipa de pregătire au făcut parte şi prof. Ciprian Narcis – Geografie, şi Cornelia Cerăceanu, Chimie, conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj – n.r.)”.

O competiţie extrem de grea

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiţie în cadrul căreia concurenţii susţin, individual, o probă practică şi una teoretică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din ţările participante, se organizează echipe internaţionale, care primesc teme de dezbatere, prin „Team Field Investigation” şi „Earth Sistem Project”. Olimpiada este una dintre puţinele unde se pune accent pe munca în echipă, pentru progresul disciplinelor vizate.  Au avut loc două teste scrise şi patru practice, legate atât de cunoştinţele generale despre discipline ( geologie, meteorologie, astronomie şi hidrologie), cât şi despre identificarea de roci şi minerale, a condiţiilor de mediu şi a constelaţiilor din Thailanda .