EUROSTAT: România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul II din 2017

0
343

România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, în al doilea trimestru din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind urmată de Letonia, cu 4,8%, arată un raport al Eurostat, publicat ieri.

 crestere-economica-În perioada aprilie-iunie 2017 faţă de perioada similară de anul trecut, cele mai mici creşteri ale economiei au fost raportate în Belgia (1,4%), Italia (1,5%), Finlanda şi Marea Britanie (1,7%), potrivit primelor estimări publicate de Eurostat.

          În al doilea trimestru de anul acesta, comparativ cu primul trimestru, România a înregistrat a treia cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, după Cehia (2,3%) şi Suedia (1,7%). Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,6% atât în zona euro, cât şi în UE în al doilea trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul trecut. În primul trimestru din 2017, PIB-ul a crescut cu 0,5% în ambele zone. Comparativ cu acelaşi trimestru de anul trecut, în al doilea trimestru, PIB-ul a crescut cu 2,2% în zona euro şi cu 2,3% în UE, după creşteri de 1,9%, respectiv 2,1% în perioada precedentă.

INS: Economia a crescut cu 5,8% în semestrul I şi cu 1,6%, respectiv 5,9% în trimestrul II

        Anterior, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut în semestrul I 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în trimestrul II creşterea a fost de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016. Este o creştere solidă, a scris premierul Tudose pe Facebook.  „Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 5,9% pe seria brută şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier; în semestrul I 2017, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2016, cu 5,8%, pe seria brută şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

         Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2017, fiind revizuită faţă de varianta publicată în 7 iulie 2017, precizează INS. Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 1,7% la 1,8%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile. Produsul intern brut pentru trimestrul II 2017, date provizorii (1), va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 5 septembrie 2017.

Grindeanu, atac la Dragnea: Dovadă că evaluarea care a dus la căderea Guvernului a fost nereală

          Fostul premier Sorin Grindeanu a precizat, ieri, că evaluarea internă făcută de PSD şi care a dus la căderea Guverului pe care l-a condus nu a avut nicio legătută cu realitatea, dovadă fiind cifrele pozitive date publicităţii de către INS, în cursul zilei. „Cifrele publicate astăzi (miercuri, n.r.) de INS sunt cea mai bună dovadă că evaluarea care a dus la căderea Guvernului Grindeanu nu a avut nicio legătură cu realitatea. Dar cine să se încurce cu adevărul?”, a scris Grindeanu pe Facebook. Guvernul Grindeanu a fost demis, în iunie, prin moţiune de cenzură depusă de formaţiunile politice care l-au susţinut la învestire, respectiv PSD şi ALDE, motivul oficial fiind refuzul premierului de a demisiona, ca urmare a evaluării interne negative atribuită fostului ministru Darius Vâlcov.