Gala Tânărul Actor HOP: patru zile de teatru, la Mangalia

0
366

Doar două săptămâni au mai rămas până când la Mangalia va debuta cea de-a XV-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP, în cadrul căreia vor concura şapte spectacole şi 20 de actori, la secţiunea Individual. Evenimentul se va desfăşura în perioada 29 august – 1 septembrie, fiind organizat de UNITER, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria municipiului Mangalia, în parteneriat cu TVR Cultural, Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia „Fantasio”.

«Numărul mare de înscrieri la preselecţia care a avut loc, în luna iulie, la Bucureşti – ce l-a depăşit cu mult pe cel al înscrierilor din anii anteriori – ne face să credem că Gala Tânărului Actor HOP, dincolo de faptul ca a rămas un eveniment singular în peisajul teatral din ţară, şi-a consolidat statutul de bursă pentru tinerii artişti şi are o atractivitate sporită.

Şi de partea cealaltă, a invitaţilor participanţi – directori de teatre, de festivaluri, coordonatori de proiecte, producători de emisiuni de televiziune, artişti consacraţi, critici de teatru, jurnalişti etc. – se simte un  interes crescând pentru Gala HOP, din ce în ce mai mulţi dorind să participe la eveniment», precizează reprezentanţii UNITER.

În cele patru zile de teatru la Mangalia, publicul este aşteptat să-şi spună şi el cuvântul. Zilnic, spectatorii vor completa buletine de vot, iar la final se va oferi şi Premiul Publicului.

În curând, UNITER va lansa pe pagina de site o secţiune special dedicată Galei Tânărului Actor HOP, „în cadrul căreia dorim să strângem laolaltă şi să promovam interviuri, reportaje etc. despre eveniment”, adaugă reprezentanţii UNITER. De ce vin tinerii actori la Gală? Ce au pregătit? Cum s-au pregătit? Ce ştiu despre Gală? Ce spun profesorii lor? Răspunsuri la aceste întrebări cei interesaţi vor găsi în curând pe www.uniter.ro.

Gala Tânărului Actor HOP – avându-l ca director artistic pe Cornel Todea – este eveniment de tradiţie, cu o imagine consolidată, care face parte dintr-un demers de lungă durată al UNITER: sprijinirea şi promovarea tinerilor creatori în domeniul teatrului. La fel ca în ediţiile precedente, tema Galei este subordonată ideii de „alteritate”. În acest spirit, concurenţilor li se propune să prezinte în programul lor o pledoarie, demonstrând că şansa convieţuirii o dau dialogul, toleranţa, acceptarea celuilalt. Numărul de înscrişi în concurs în acest an – absolvenţi de facultate, începând cu promoţia 2008 – a fost unul record: 58 de actori la secţiunea Individual şi 26 de grupuri (totalizând 91 de actori).