Spitalele din Dolj, pregătite şi nu prea împotriva incendiilor

0
392

La un an de la producerea celei mai mari tragedii din sistemul sanitar românesc, incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, spitalele din Dolj nu oferă încă siguranţa de care pacienţii ar avea nevoie. Chiar dacă s-au făcut paşi importanţi în prevenirea incendiilor, riscuri există şi în ziua de azi pentru majoritatea unităţilor sanitare.

Valentin Ghiţă

A fost nevoie ca şase nou-născuţi să moară şi alţi cinci să rămână cu arsuri grave pe suprafaţa corpului în incendiul de la Giuleşti pentru ca autorităţile să se trezească la realitate. Deloc sigure, multe dintre spitale erau în urmă cu un an adevărate bombe cu ceas. Nici acum situaţia nu este grozavă, chiar dacă, cu paşi mărunţi, lucrurile par să se mai schimbe. Reguli simple, ignorate ani de-a rândul, au început să fie cel puţin luate în calcul. Bineînţeles, mai greu este când vine vorba să fie şi aplicate. Spre exemplu, la Spitalul Judeţean din Craiova în urmă cu câteva luni s-a decis introducerea unor taloane de parcare, tocmai pentru a permite accesul ambulanţelor şi al autospecialelor de pompieri în orice moment. Din păcate, iniţiativa nu s-a concretizat şi, chiar dacă tichetele respective au fost eliberate şi împărţite, spaţiul din faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a unităţii sanitare a rămas la fel de aglomerat, îngreunând accesul salvărilor şi al maşinilor de pompieri.

Probleme de funcţionalitate pentru clădirile spitalelor

Mai presus de toate se impun însă investiţii masive în infrastructura spitalicească. Clădirile unităţilor sanitare, multe dintre ele cu o vechime de peste 40 de ani, se pot alinia cu greu regulilor actuale de prevenire a incendiilor. Din punct de vedere funcţional, şi la Spitalul Judeţean din Craiova există astfel de neajunsuri. Chiar dacă s-au deschis mai multe căi de acces ţinute până nu demult sub lacăt şi a fost eliberat un întreg culoar de la parter blocat de vestiare, nu toate regulile pot fi respectate, un exemplu în acest sens fiind acela al ieşirilor de urgenţă.

În schimb, unitatea sanitară stă bine la capitolul stingătoare de incendiu. În momentul de faţă, spitalul dispune de 150 de stingătoare cu care angajaţii sunt pregătiţi să acţioneze dacă va fi nevoie. Ultima dată s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, când un aparat de aer condiţionat de la Cardiologie a luat foc. „La ora actuală avem în dotare peste 100 de stingătoare cu pulbere care au fost schimbate şi au intrat luna aceasta în funcţiune. Pe lângă acestea mai sunt 30 de stingătoare noi care au început să fie distribuite pe secţii. Avem secţiile de neonatologie, chirurgie, radiologie, la RMN dotate cu stingătoare performante, iar la nivelul spitalului cred că deţinem în jur de 100-150 de stingătoare care ajută în mod sigur la stingerea incendiilor dacă acestea sunt în fază incipientă”, a declarat Valentin Ghiţă, inspector pentru situaţii de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

La Spitalul Judeţean, instalaţia de detectare a fumului este în faza de autorizare

Pe parcursul ultimului an, în cadrul celui mai mare spital din Oltenia au fost luate şi măsuri de alarmare în caz de incendiu. În momentul de faţă, instalaţia de detectare a fumului este instalată la nivelul spitalului însă nu funcţionează pentru că încă nu are autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj. Din câte se pare, avizul ar urma să fie obţinut în următoarea perioadă. „S-au montat peste 800 de detectoare de incendiu, sistemul fiind în faza de aprobare-avizare din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj. Centrala este montată chiar în cadrul Formaţiei Intervenţii Salvare şi Prim-Ajutor (FISPA), iar când întreg sistemul va deveni funcţional, dacă se va declanşa un incendiu vom şti exact unde s-a produs acesta, pe ce secţie, şi vom putea preîntâmpina pericolul. Există personal calificat autorizat şi nu ne rămâne decât să aşteptăm autorizarea din partea ISU”, a mai spus Valentin Ghiţă.

O problemă şi în cadrul compartimentului FISPA rămâne însă lipsa de personal. Ar fi nevoie de mai mulţi angajaţi care să acţioneze pentru prevenirea sau stingerea incendiilor, dar pentru moment spitalul nu are în organigramă decât şase salariaţi pe acest sector.