Guvernul Boc şi noile măsuri de austeritate

0
312

Toate anunţurile guvernanţilor privind relansarea economiei şi posibilitatea reparării nedreptăţilor sociale se dovedesc a fi nişte minciuni frustrate. Partidul Social Democrat, într-un comunicat de presă, avertizează că va susţine acţiunile de protest ale categoriilor afectate de noile măsuri de austeritate pe care doreşte să le impună Guvernul.

Premierul României, Emil Boc, aflat într-o vizită în China le-a spus bugetarilor că în Strategia fiscal-bugetară a Guvernului nu se prevăd noi tăieri de venituri. Aceasta după ce acelaşi Emil Boc anunţa, nu cu mult timp în urmă, că revenirea salariilor din sectorul bugetar la cuantumul din vara anului 2010 este o certitudine. În aceeaşi notă cinică, Traian Băsescu le transmite bugetarilor că „sunt prea mulţi”. Cu alte cuvinte, dacă salariaţii bugetari vor înapoi banii luaţi cu japca în 2010, atunci o mare parte dintre ei trebuie să accepte să fie concediaţi, în baza prevederilor noului Cod al Muncii, care îi lasă fără nici un fel de protecţie.

Până în 2014, pensionarii din grupele de muncă I şi II nu îşi vor încasa drepturile

„PSD recomandă premierului şi preşedintelui să ia în calcul concedierea miniştrilor vinovaţi pentru rata dezastruos de mică a fondurilor europene atrase de România. Din cauza incompetenţei sau relei-credinţe în atragerea fondurilor europene, România a ajuns să se împrumute atât de mult. Concomitent, tot preşedintele spune că nu este vorba de îngheţarea pensiilor din grupele I şi II de muncă, ci de o amânare a intrării în plată a drepturilor suplimentare ale acestor pensionari. Traian Băsescu face jocuri inutile de cuvinte. Până în 2014, aceşti oameni nu îşi vor încasa drepturile, iar acesta este singurul lucru care contează”, se arată în comunicatul PSD.

„Politica de austeritate impusă în 2010 se dovedeşte astăzi inutilă”

A trecut mai bine de un de la tăierea salariilor şi majorarea TVA. În tot acest timp Guvernul nu a făcut nimic pentru a lua măsuri de relansare economică. Pentru că planurile guvernului de austeritate economică ar trebui contrabalansate prin cheltuieli direcţionate spre investiţii şi spre crearea de locuri de muncă, acestea fiind – în opinia investitorilor şi a oamenilor care conduc companii – “garanţia unei gândiri economice pe termen mediu şi lung sănătoasă”. În schimb, clanurile politico-economice din jurul PDL au prosperat şi continuă să prospere. „Politica de austeritate impusă în 2010 se dovedeşte astăzi inutilă, iar mult trâmbiţata relansare a României, doar o minciună tipică pentru actualul regim. PSD avertizează că va susţine acţiunile de protest ale categoriilor afectate de noile măsuri de austeritate pe care doreşte să le impună Guvernul. Aceste acţiuni sunt îndreptăţite de faptul că oamenii au fost iarăşi minţiţi, fiind puşi acum să plătească o nouă factură a incompetenţei actualei puteri”, se mai arată în comunicatul social-democraţilor.

România a înregistrat cel mai slab avans în T2 din UE

Potrivit datelor biroului european de statistică, atât economia Uniunii Europene, cât şi cea a zonei euro au crescut cu 1,7% în trimestrul al doilea comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, faţă de un plus de 2,5% în primul trimestru. România a înregistrat cel mai slab avans în T2, de doar 0,3%, faţă de perioada aprilie-iunie a anului trecut, iar faţă de primele trei luni s-a menţinut în linie cu evoluţia UE, cu un plus de 0,2%. Cu o evoluţie negativă în T2 în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2010 s-a remarcat doar Portugalia (-0,9%). Raportat la primul trimestru din 2011, atât PIB-ul UE, cât şi cel al zonei euro au urcat cu 0,2%, după plus 0,8% în primele trei luni, influenţate de evoluţii slabe în Germania (-0,1%) şi Franţa (stagnare).