Spitalul de Neuropsihiatrie va avea şi clinică de recuperare

0
1377

Jumătate din saloanele Spitalului de Neuropsihiatrie au fost reabilitate şi modernizate, urmând ca restul să fie gata în perioada următoare. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a inspectat, ieri, lucrările efectuate cu bani de la bugetul local, ocazie cu care a anunţat că municipalitatea va acorda, în continuare, fonduri şi pentru construirea unei clinici de recuperare neurologică, pentru care urmează să se realizeze documentaţia urbanistică.

 Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova are, de ieri, saloanele refăcute pentru secţia de bărbaţi, acestea fiind inaugurate în prezenţa edilului-şef al municipiului, Mihail Genoiu, care a mers, ieri, să vadă cum au fost efectuate lucrările. Intrând în câteva dintre acestea, primarul s-a declarat mulţumit de calitatea lucrărilor interioare, dar şi de modul cum a fost amenajată întreaga curte a spitalului. „Aşa cum am promis, continuăm seria investiţiilor în sistemul de sănătate. Este prima şi cea mai uşoară dintre investiţiile pe care le avem în vedere, fiind realizată de către conducerea spitalului. Primăria Craiova a alocat doar fondurile necesare pentru această investiţie, iar spitalul s-a ocupat de toate procedurile, licitaţie şi lucrări. Investiţia a însemnat modernizarea aripii pentru bărbaţi şi amenajările exterioare ale curţii, care arăta foarte rău în primăvară”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Banii au fost alocaţi de la bugetul local

Lucrările s-au ridicat, per total, la suma de 275.000 de lei, bani care au provenit de la bugetul local. Potrivit dr. Anca Tudor, manager al spitalului, fondurile au fost investite în refacerea celor 30 de saloane în care sunt internaţi bărbaţii. „S-a lucrat o lună şi jumătate, timp în care pacienţii au fost mutaţi o parte pe aripa de femei şi cealaltă parte, pe altă secţie. S-au amenajat saloanele pentru bărbaţi, adică 30 din cele 60 de saloane pe care le avem”, a precizat managerul de la Neuropsihiatrie. În toate saloanele, au fost schimbate instalaţiile sanitare şi electrice, precum şi toate caloriferele. De asemenea, a fost montat un sistem performant de avertizare antiefracţie care le permite medicilor să ştie, în permanenţă, unde se află pacienţii, având în vedere profilul secţiei. „S-au montat camere de luat vederi şi în saloanele de urgenţă, tot pentru o foarte bună supraveghere a pacienţilor. De asemenea, s-au făcut lucrările de reamenajare peisagistică care sunt foarte importante, întrucât mediul ambiant pentru pacienţii cu asemenea probleme este foarte important”, a menţionat dr. Anca Tudor. 

Şi restul saloanele se află în şantier

Proaspăt zugrăvite, cu perdeluţe la ferestre şi lenjerii de un alb impecabil pe paturi, saloanele arată acum bine. Într-unul dintre spaţii, conducerea spitalului a amenajat şi un loc de petrecere a timpului liber pentru pacienţi, cu canapele şi un ecran mare, unde se pot destinde şi conversa. Deprimantă altădată, cu gropi în asfalt şi lipsită de verdeaţă, şi curtea spitalului de Neuropshiatrie a devenit mai primitoare, fiind decorată acum cu mici insuliţe de verdeaţă şi flori viu colorate, care fac casă bună cu umbra generoasă a copacilor şi covorul de iarbă care se întinde pe o suprafaţă destul de mare, salvată şi ea prin evacuarea maşinilor parcate dezorganizat acolo. În plus, conducerea spitalului a anunţat că, pe lângă aceste saloane, se află în curs de finalizare şi etajul trei al clădiri de neurologie, acolo unde se fac lucrări de igienizare. „În acest moment, se montează instalaţia de climatizare, foarte importantă pentru pacienţii neurologici, având în vedere că trebuie menţinut un climat constant pe fiecare salon şi coridor”, a mai spus managerul spitalului de pe Calea Bucureşti.

SF-ul noii clinici, supus votului consilierilor

Proiectul de anvergură al spitalului de Neuropsihiatrie este însă construirea de la zero a unei clinici de recuperare neurologică. Managerul unităţii medicale a detaliat că este vorba de o clădire nouă, care este proiectată pe patru etaje şi care va fi ridicată în aceeaşi incintă. La parter, se va regăsi un cabinet de imagistică, cu aparatură pentru RMN şi CT, iar la etajele superioare vor fi amenajate saloanele, care, de asemenea, vor avea dotări de ultimă generaţie, cu bază hidro şi masaj, precum şi tot ce înseamnă proceduri de electroterapie şi fizioterapie. „Sunt foarte necesare aceste saloane de recupare neurologică, având în vedere că listele de aşteptare pentru clinica noastră sunt de şapte luni. Pacienţii din neurologie trebuie imediat duşi în secţia de recuperare, dar, din cauza spaţiilor puţine pe care le avem, nu putem să îi primim imediat şi există lungi liste de aşteptare”, a explicat dr. Anca Tudor. La rândul său, primarul Craiovei a confirmat că municipalitatea va suporta şi această investiţie, iar un prim pas s-a făcut deja, în sensul că o sumă de 145.000 de lei a fost alocată pentru întocmirea studiului de fezabilitate al noii clădiri. 

Ambulatoriul de la „Filantropia”, refăcut cu fonduri europene

Şi la celelalte spitale municipale se fac lucrări de amenajare, autorităţile anunţând că investiţiile – care se fac tot cu fonduri de la bugetul local – vor fi inaugurate, pe rând, în perioada imediat următoare. Primul pe listă va fi, potrivit primarului, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, acolo unde s-au făcut, de asemenea, lucrări de refacere a saloanelor. „Îmbucurător este şi faptul că, la Spitalul „Filantropia”, a fost adjudecată licitaţia de reamenajare şi reconfigurare a secţiei de Hematologie, o investiţie de peste 2,5 milioane de lei. Proiectarea fiind realizată, urmează să înceapă partea efectivă de lucrări. Tot la Filantropia, vom avea curând şi recepţia studiului de fezabilitate reactualizat pentru ambulatoriul de acolo”, a precizat primarul Mihail Genoiu. La mijlocul acestei luni, studiul de fezabilitate respectiv ar urma să fie depus de către comisia de specialitate a Primăriei Craiova pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal, astfel ca, după vot, documentaţia să poată fi depusă pentru atragerea de fonduri europene, refacerea ambulatoriului făcându-se printr-un proiect cu fonduri europene.