Au făcut peste 800.000 de dolari / Zeci de craioveni „săltaţi” de mascaţi pentru fraude informatice

0
343

Peste 100 de percheziţii domiciliare au fost făcute, ieri, în Craiova şi în alte câteva localităţi din judeţ, în cadrul unei acţiuni de amploare vizând destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu fraude informatice, dar şi trafic de substanţe etnobotanice. Simultan s-au făcut descinderi şi în Franţa, în aria metropolitană Paris, unde existau date că o parte din membrii grupării desfăşura activităţi de skimming. Au fost emise în cauză 107 mandate de aducere pe numele suspecţilor, unii dintre ei „cunoştinţe” mai vechi ale oamenilor legii, însă nu toţi au fost găsiţi. Anchetatorii spun că, prin activitatea infracţională, desfăşurată pe teritoriul unor state din Europa şi Asia, membrii grupării au obţinut peste 800.000 de dolari, însă estimează că prejudiciul este mult mai mare. Toţi cei ridicaţi de poliţişti vor fi audiaţi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, procurorii urmând să dispună măsurile necesare. Întreaga operaţiune a beneficiat de sprijinul Europol.

O acţiune de mare amploare a fost demarată, ieri, dis-de-dimineaţă, zeci de craioveni fiind treziţi de bubuiturile mascaţilor în uşi. Asta pentru că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.C.C.O. – S.C.C.I., S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Mehedinţi, B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Timişoara, I.P.J. Dolj, S.R.P.T. Craiova, împreună cu doi reprezentanţi Europol, au demarat o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în infracţiuni informatice şi trafic de substanţe cu caracter psihoactiv. În total s-au făcut 112 percheziţii – peste 100 dintre ele în Craiova şi câteva localităţi din Dolj, dar şi în Piteşti şi Bucureşti. În cauză fuseseră emise 107 mandate de aducere pe numele unor persoane suspectate de implicare în aceste activităţi infracţionale, însă la finalul acţiunii oamenii legii au găsit 55 dintre suspecţi, cei mai mulţi dintre ei craioveni, o parte cercetaţi deja pentru fapte similare.

Au virusat sistemele unor agenţii de transfer monetar

Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, membrii grupării sunt suspectaţi că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia etc.), dar şi sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă. Prin intermediul altui sistem informatic (telefon mobil, de exemplu) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România. Paguba a fost suportată fie de francizor (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor – societăţi internaţionale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat. Până în prezent a fost determinată o pagubă de peste 800.000 USD numai la un francizor.

Falsificau carduri şi distribuiau substanţe interzise

O parte din membrii grupului infracţional organizat desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punerea lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, începând din anul 2012, membrii grupului infracţional organizat ar fi săvârşit infracţiuni de skimming şi retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România. Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăţilor de transfer monetar, pentru a li se ascunde originea ilicită.

Unul dintre membrii grupului şi-a constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei).

Cu sprijinul autorităţilor judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziţii şi în Franţa, unde unii dintre membrii grupării desfăşurau acţiuni de skimming, în aria metropolitană Paris. Întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul EUROPOL, la percheziţii participând şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, în timp ce suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de SRI şi DIPI.

Toate cele 55 de persoane ridicate în urma descinderilor, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos, au fost duse, rând pe rând, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, urmând ca la finalul audierilor să fie dispuse măsurile necesare.