Teatrul Globe din Londra îl duce pe „Hamlet” în turneu în jurul lumii

0
102

Artiştii au putut fi admiraţi şi în România, în cadrul ediţiei din 2012 a Festivalului „Shakespeare”, organizat la Craiova și București

Compania de teatru Globe din Londra a anunţat că va duce spectacolul „Hamlet” în fiecare ţară de pe pământ, într-un turneu care se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, până pe 23 aprilie 2016, când se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului englez William Shakespeare.

Shakespeare's Globe a fost deschis în 1997, fiind situat pe malul de sud al Tamisei, în apropierea locului unde se afla teatrul original, construit în 1599. Teatrul Globe nu este finanţat din fonduri publice, fapt pentru care noul proiect este cu atât mai ambiţios pentru compania teatrală.

Oficialii teatrului Shakespeare’s Globe au spus că vor să ducă piesa „Hamlet” chiar şi în locuri în care nu a mai fost prezentată niciodată o producţie profesionistă a tragediei lui William Shakespeare. Ambiţiosul turneu va marca două evenimente: 23 aprilie 2016 (ziua în care se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare) şi 23 aprilie 2014 (împlinirea a 450 de ani de la naşterea celebrului dramaturg englez).

Astfel, în următorii doi ani, Teatrul Globe are ambiţia să ducă celebra piesă a lui William Shakespeare „în fiecare ţară de pe planetă”, respectiv să susţină aproape 200 de reprezentaţii în acest turneu, care vizează circa 50 de țări și care se va încheia pe 23 aprilie 2016. Oficialii teatrului speră că aceiaşi actori vor susţine reprezentaţiile cu „Hamlet” în toată lumea, acest turneu presupunând deplasări ale artiştilor de câte două luni deodată. Producţia „Hamlet” a Teatrului Globe a fost deja prezentată pe scene din Germania şi SUA, dar şi în alte ţări din lume, începând din 2011.

«Este o extensie puţin nebună a proiectului nostru de anul trecut, când 37 de spectacole cu piese ale lui Shakespeare, în 37 de limbi diferite, au fost montate la Londra de companii de teatru din toată lumea (pentru celebrarea Jocurilor Olimpice din 2012, n.r.). Contactele pe care ni le-am făcut anul trecut s-au dovedit a fi vitale pentru a decide unele dintre locurile în care ne vom duce acum », a declarat Dominic Dromgoole, directorul artistic al Teatrului Globe.

Spectacolul va fi jucat în limba engleză şi va avea o durată de circa două ore şi jumătate. Distribuţia va fi formată din opt actori, care vor face parte dintr-un grup de 12 artişti ce se vor deplasa în acest turneu.