Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a realizat prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, care şi-au exprimat opţiunile. 16 candidaţi doljeni au fost admişi la liceu cu media 10, iar alţi şase cu media 9,99. Şi în acest an, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova a reuşit să se claseze în topul primelor patru licee din ţară (9,69 – ultima medie de admitere şi 10 – prima medie de admitere), după Colegiile Naționale „Sfântul Sava” și „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti şi „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Potrivit dosarelor de înscriere depuse de elevi, la nivelul judeţului Dolj sunt 4.823 de candidaţi, din care 219 provin din alte judeţe.
Listele cu candidaţii vor fi afişate astăzi la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere. Pentru anul şcolar 2013-2014 s-au alocat 89 de clase pe filieră teoretică şi 107 clase pe filieră tehnologică. De asemenea, pentru elevii de etnie romă s-au prevăzut 87 de locuri speciale la liceele din Craiova şi judeţ şi 36 de locuri pentru învăţământul liceal special. Din locurile rezervate elevilor de etnie rromă s-au ocupat 45, iar în învăţământul special a fost ocupată o singură clasă la Liceul „Beethoven”.
Şapte locuri disponibile la liceele cu profil vocaţional
Absolvenţii de clasa a VIII-a care au optat pentru liceele vocaţionale au fost primii care și-au văzut rezultatele. Din cele 364 de locuri alocate pentru învăţământul vocaţional, 352 au fost ocupate. Pentru cea de-a doua sesiune de admitere, pentru liceele vocaţionale mai sunt şapte locuri disponibile la Liceul Energetic, un loc la clasa de muzică din cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu” şi trei locuri la Liceul Teologic Adventist.
A doua etapă de admitere la liceu va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august, la care se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. A treia etapă de admitere se va desfășura în zilele de 5 şi 6 august, în cadrul ei fiind repartizaţi elevii care nu au participat la nicio etapă de admitere sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.
Elevi doljeni de nota 10
Cei 16 elevi de nota 10 din judeţul Dolj sunt: Băleanu Ioana-Andrada, Căpăţînă Ovidiu-Gabriel, Vişan Corina-Teodora, Cârstoiu Maria-Isabela (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”), Ruşinaru Ana-Smaranda (Colegiul Naţional „Carol I”), Buhus Daria Maria, Ţacu Ovidiu Mihai (Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”), Iordache Ioan-Bogdan (Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”), Măceşanu Laura Sorina („Gheorghe Bibescu”), Navirlie Diana-Flori (Şcoala Gimnazială Pleniţa), Necsuţu Lorena, Pasmangia Ovidiu George (Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”), Rădoi Adriana-Elena, Vladu-Şuvaina Ruxandra-Maria, Vlăduţu Viorel-Cristian (Şcoala Gimnazială „Traian”), Stroescu Andra (Şcoala Gimnazială Filiaşi).
Liceele cu cele mai mari medii de admitere la nivelul ţării
- Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti (9,77 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti (9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa (9,72 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova (9,69 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti (9,64 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” din Cluj Napoca (9,64 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti (9,64. – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” din Bucureşti (9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Ovidius” din Constanţa (9,58 – ultima medie de admitere, 9,99 – prima medie de admitere)
- Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” din Braşov (9,56 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere).
Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” a adus şi în acest an învăţământul doljean în topul instituţiilor de prestigiu din ţară. „Este onorat faptul că unitatea noastră de învăţământ se află în topul primelor patru licee din ţară cu cele mai mari medii de admitere. Ne aşteptam să avem acest rezultat, pentru că şi eforturile, atât ale cadrelor didactice, cât şi ale elevilor sunt pe măsura rezultatelor”, a spus Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Naţional “„raţii Buzeşti” din Craiova.