La referendumul din 29 iulie a.c. deţinuţii pot vota prin intermediul urnei speciale

0
334

În timp ce pedeliştii încearcă să ducă în derizoriu votul Parlamentului României de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi vor să ajungă la invalidarea referendumului de demitere a acestuia prin neprezenţă la vot, Biroul Electoral Central îşi face treaba şi ia hotărârile necesare unei bune desfăşurări a scrutinului din 29 iulie a.c. În acest scop, membrii BEC au hotărât condiţiile în care pot vota la referendum persoanele private de libertate, dar care au drepturi electorale.

După ce Guvernul Ponta a modificat anexa la Hotărârea Guvernului nr. 684/2012 privind aprobarea bugetului necesar pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie a.c. pentru demiterea preşedintelui României şi a aprobat bugetul necesar pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment naţional din 29 iulie 2012, acesta fiind de 95.606 mii lei, şi-a intrat în rol Biroul Electoral Central. Una dintre măsuri se referă la modalitatea de vot a persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

„Directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţă persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative, dar care nu şi-a pierdut drepturile electorale, respectiv persoanelor aflate în arest preventiv, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale la referendumul naţional din 29 iulie 2010, cu suficient timp înaintea zilei votării”, se arată în Hotărârea nr. 5 a BEC. Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se depun de deţinuţi la directorii penitenciarelor „cel mai târziu cu două zile înaintea zilei votării”.

Şefii închisorilor – cel mai târziu în preziua votării – vor depune cererile la biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere respectiv. În ziua votării se va permite accesul membrilor secţiei de votare în închisoare, care vor avea după ei buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi timbrele autocolante. Penitenciarul trebuie să aibă un spaţiu amenajat pentru votare, cu dotări minime pentru asigurarea secretului votului. Deţinuţii vor putea vota doar cu buletinul, motiv pentru care conducerea instituţiei trebuie să le elibereze temporar actul de identitate aflat la dosarul individual.