Ce vor să facă USL și Traian Băsescu în cazul în care referendumul nu va fi validat

0
105

USL îl va considera pe Traian Băsescu drept un preşedinte ilegitim şi îi va solicita să demisioneze dacă la referendum nu se vor prezenta 50% plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot, dar majoritatea votanţilor se va pronunţa împotriva acestuia, a declarat liderul USL, premierul Victor Ponta. El a precizat că nu va putea coabita cu un preşedinte ilegitim. „Ce poţi să discuţi cu un preşedinte pe care poporul nu-l vrea în funcţie? Noi ne dorim decizia populară. Sunt convins că vor veni 9 milioane de votanţi. Dacă nu vor veni, dar majoritatea va vota împotrivă, va fi un preşedinte ilegitim şi îi vom cere demisia”, a spus Ponta ieri, la Gândul Live. În opinia acestuia, nu există nici o raţiune ca un om care nu mai este dorit nici din punct de vedere politic, inclusiv de către membri ai PDL, să mai rămână în funcţie, decât teama de a răspunde juridic pentru acţiunile sale.

În cazul în care Traian Băsescu va fi demis, la referendum, din postul de preşedinte, Crin Antonescu va fi candidatul USL la alegerile prezidenţiale anticipate, a declarat preşedintele PSD, premierul Victor Ponta. El a adăugat că alegerile prezidenţiale vor fi organizate, în acest caz, în septembrie sau octombrie, fără ca la acest moment să există o decizie. Ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, spunea recent că Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate, conform legii, într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

La rândul său, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică seară, la Realitatea Tv, că în situaţia în care, la referendumul din 29 iulie, vor veni sub 50% din alegătorii înscrişi în listele electorale, iar votul majoritar va fi împotriva sa, va relua propunerea către partidele politice de a-şi abandona mandatul cu condiţia revizuirii Constituţiei. Întrebat cum va reacţiona în situaţia în care participarea la referendum va fi sub 50%, iar votul majoritar împotriva sa, Băsescu a răspuns: „Conform legii”. Moderatorul Realitatea Tv a insista şi a cerut specificaţii, întrebându-l pe Traian Băsescu dacă în această situaţie se va întoarce la Cotroceni. „Vedem. Vedem asta. Dar voi ţine cont de lege şi de interesul naţional, asta vă asigur”, a răspuns preşedintele suspendat. Întrebat, în continuare, dacă va ţine cont şi de opinia publică, Băsescu a răspuns: „Categoric că voi ţine şi atunci probabil că o să readuc în discuţie, într-o astfel de situaţie, propunerea pe care am făcut-o partidelor politice, de a-mi întrerupe mandatul în octombrie-noiembrie, pentru organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale şi legislative, cu condiţia – pentru că unui preşedinte care îşi abandonează mandatul îi trebuie o justificare temeinică – cu condiţia revizuirii Constituţiei şi trecerii la Parlament cu 300 de parlamentari, aşa cum românii au votat în noiembrie 2009”.