Directorul SRI, Eduard Hellvig : Îmi doresc să putem consolida împreună, instituţii ale statului, clasa politică şi societatea civilă, pentru ca România să se vindece de securism

0
557

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că este directorul în mandatul căruia SRI a predat aproape toate dosarele fostei Securităţi pe care nu le predase anterior. El a mai precizat că la începutul anilor 90, ca tânăr absolvent, a fost la proteste publice pentru a cere aplicarea lustraţiei. Hellvig a precizat că SRI este un partener de încredere în NATO şi UE, unde furnizează un număr însemnat de informaţii, în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei purtat de Federaţia Rusă. ”În mandatul meu, Serviciul a trecut printr-o amplă reformă teritorială, iar astăzi, ca efect, suntem o instituţie mai suplă, mai eficientă, mai respectată în ţară şi în străinătate. Am susţinut includerea, la Academia Naţională de Informaţii, a unor cursuri despre totalitarism pentru ca noile generaţii de ofiteri să fie pregătite în spirit democratic. Am auditat şi reformat întreaga şcoală doctorală astfel încât astăzi avem mecanisme transparente şi respectate academic în procesul de acordare a titlului de doctor. Numărul tinerilor care vor să se înscrie în SRI a crescut în ultimii ani, iar structura noastră este un partener de încredere în NATO şi UE, unde furnizam un număr însemnat de informaţii, în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei purtat de Federaţia Rusă”, a spus directorul SRI.

Directorul SRI Eduard Hellvig a mai afirmat totodată, referindu-se de data asta la controversele create de pachetul legilor securităţii naţionale, că e o idee total greşită că în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, el definind în acest context noţiunea de ”securism”, calificat drept cel mai periculos virus dezvoltat în laboratoarele Securităţii, pătruns adânc în societatea românească. ”Securismul este procesul de intenţie fără dovezi, manipularea adevărului şi întreţinerea unui conflict artificial între părţi ale societăţii, între societate şi instituţiile statului, între indivizi şi societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi. În ciuda numelui şi originilor sale, securismul nu este apanajul exclusiv al categoriei profesionale care l-a creat….Eu imi doresc să putem consolida împreună, instituţii ale statului, clasa politică şi societatea civilă, pentru ca România să se vindece de securism şi să lase, în sfârşit, în urmă practicile fostei Securităţi. Despre Securitate şi securism trebuie să învăţăm în manualele de istorie, nu să ne dorim reluarea practicilor lor”, a declarat Hellvig.