Uniunea Europeană va investi 88 miliarde euro pentru a îmbunătății nivelul de trai al cetățenilor europeni

0
549
În acest exercițiu financiar, între anii 2021-2027 Uniunea Europeană va investi 88 miliarde euro pentru a îmbunătății nivelul de trai al cetățenilor europeni. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu explică de ce a votat Raportul European Social Fund Plus 2021–2027, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, ce a avut recent loc la Strasbourg. “Am susținut prin votul meu acest raport deoarece efectele crizei economice generate de pandemia Covid-19 sunt resimțite din ce în ce mai puternic de către cetățeni. În plus, tranziția digitală și alinierea la țintele de mediu stabilite prin Pactul Ecologic vor cauza noi presiuni economice și sociale”, a spus deputatul european.
Fondul European Social devine în acest context un instrument foarte important prin care Uniunea vine în sprijinul cetățenilor, prin fonduri alocate special pentru nevoile specifice ale fiecărei categorii sociale, având ca obiective creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a  nivelului de pregătire profesională, precum și o protecție socială cât mai corectă. “În urma negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European, s-a stabilit ca resursele din  Fondul European Social să fie direcționate astfel: statele membre vor trebui să aloce cel puțin 25% din fonduri pentru promovarea incluziunii sociale și sprijinirea celor mai afectate grupuri sociale ca urmare a pierderii locurilor de muncă și a diminuării veniturilor; investiții substanțiale trebuie alocate pentru sprijinirea tinerilor pentru găsirea unui loc de muncă; sărăcia în rândul copiilor este o altă prioritate iar statele care au un nivel crescut de sărăcie a copiilor trebuie să investească cel puțin 5% din fondurile FES ce le revin; pentru a reduce sărăcia extremă sunt alocate alte 3 trei procente care permit statelor membre să le ofere acestor oameni alimente și bunuri de strictă necesitate.
Sprijinul pentru cei mai vulnerabili cetățeni ai săi este o obligație a Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât întreaga presiune a pandemiei #Covid-19, dar și a transformărilor impuse de o economie europeană digitală și verde se răsfrânge în primul rând asupra oamenilor”, a mai spus Marian Jean Marinescu, EPP.