Mircea Geoană, despre întâlnirea Biden-Putin

0
354

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat miercuri seara că întâlnirea dintre președintele SUA, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, reprezintă „un prim pas” pentru asigurarea echilibrului strategic și asigurarea unei relații de colaborare între cele mai mari puteri nucleare și că este „foarte important” că dialogul a fost repornit.

„Salutăm întâlnirea dintre președintele Biden și Putin, după summitul NATO. Primul summit NATO la care președintele american a participat și cred că această secvență nu este întâmplătoare. Acest tip de dialog face parte din politica constantă a alianței care, în relația cu Rusia, avem o politică aprobată. Pe de o parte, o componentă de apărare și descurajare, dar și o componentă a dialogului. Faptul că președintele Biden a lansat invitația pentru această întâlnire arată că dialogul este făcut de pe o poziție de forță. Este un lucru foarte important că dialogul a fost repornit”, a declarat Mircea Geoană într-o intervenție la Antena 3.

Geoană a susținut că discuția despre „mai multă ordine și mai puțină complexitate” în problematica atacurilor cibernetice este, de asemenea, „un lucru bun”.

„Președintele Biden a spus extrem de clar că sunt niște lucruri pe care noi, occidentul democratic, America, NATO, democrațiile occidentale, nu le putem accepta. Atacul la integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei, a Georgiei și a Republicii Moldova. Atacuri subversive la adresa democrațiilor noastre, a sistemelor noastre electorale. Această campanie masivă de dezinformare, această dorință și acțiune permanentă de a destabiliza societățile noastre democratice și de a amplifica fracturile care există în societățile democratice”, a mai spus Mircea Geoană despre mesajele transmise după întâlnirea Biden-Putin.

În opinia sa, limbajul „ferm și neechivoc” nu este contrar ideii că se și poate colabora cu Rusia.

„Sunt zone în care trebuie să colaborăm, iar eu am făcut în ultimii doi ani de zile cred că patru invitații oficiale către Federația Rusă, să ne reîntâlnim în formatul Consiliul NATO – Federația Rusă, care este singurul cadru în care discutăm despre probleme care sunt de interes comun.”, a declarat Mircea Geoană la Sinteza Zilei de la Antena 3.