Centenar Edith Piaf marcat la Biblioteca Franceză „Omnia”

0
193

Anul 2015 marchează centenarul nașterii celebrei cântărețe Edith Piaf. Întâlnirea de ieri, de la Biblioteca Franceză „Omnia”, filială a Bibliotecii Naționale a României, organizată de instituția-gazdă și AMOPA – Roumanie (Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” din România), s-a desfășurat sub semnul acestei celebrări, reunind elevi, profesori, public francofil, într-o ambianță agrementată de o voce nemuritoare, inconfundabilă.

Programul a inclus rememorarea unor momente din biografia Piaf, lectură din corespondența cântăreței cu boxeurul  Marcel Cerdan, marea sa dragoste, vizionarea unor secvențe din filmele dedicate artistei și audiție muzicală.

Edith Piaf (pe numele său adevărat Edith Giovanna Gassion) s-a născut la 19 decembrie 1915, la Paris. S-a stins din viață în data de 10 octombrie 1963, fiind înmormântată în cimitirul Pere-Lachaise. Provenind dintr-o familie dezorganizată, Edith începe să cânt pe străzi, apoi în cabarete, pentru a-și câștiga existența. Este descoperită și angajată de Louis Leplee, directorul unui restaurant-cabaret. Atras de vocea sa ca un ciripit de vrăbiuță, acesta o botează Piaf, nume intrat în eternitate.

Așa începe drumul spre glorie al celei care va deveni steaua cântecului francez. Edith Piaf va susține concerte pe celebra scenă pariziană Olympia, dar și în străinătate, în special la New York. Vocea sa puternică, vibrantă, continuă să farmece. „La vie en rose”, „Hymne” a l’amour”, „Non, je ne regrette rien” sunt cântece interpretate și în prezent în lumea întreagă.